Normál kép: 565_660_pix_Oldal_05_Kep_0003.jpg   Méret: 770x552 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 565_660_pix_Oldal_05_Kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 1741x1247 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A miskolczi vész: A nagy torlasz. (Hermann Ottónak a helyszínen készített vázlata után.)

Ismertető szöveg: A miskolczi katasztrófa legrémesebb részletei és látványai közé azok a torlaszok tartoztak, a melyek némely erős hidaknál - így a Czikó-utcza kőhidjánál - de kiváltképen a Szinvapatak malmainal képződtek.
Képünk a városmalom melletti torlasz halavány képét adja, ugyanazét, a mely az árt földagasztotta, az oldalak felé való kitörésre kényszeritette s az alsó piaczra nézve - hol legélénkebb a kereskedés, - másfelöl a part lakókra nézve is oly végzetessé tette.
Sok ember megfeszített ereje napokon át fáradozott e mindenképen iszonyatos khaosz szétszedésén. A torlaszokba volt betemetve a legtöbb boldogtalan áldozat, mely a felismerhetetlenségig összetörve-zuzva került napfényre s oly megható képét adta annak a gyöngeségnek és tehetetlenségnek, mely a haragvó természet közepette az ember osztályrésze.
Látva e torlaszt s alatta az egészen leapadt patak vizét, mely ott vájkálta útját a torlasz tö­vében, az ember esze mintha nem is akarta volna bevenni azt, hogy víz hordta össze e romokat; de ugy volt, mert a zavaros ár a falakat beszennyezve, világosan lerajzolta határait.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1878. szeptember 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page