Normál kép: 373_468_pix_Oldal_05_Kep_0002.jpg   Méret: 770x540 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 373_468_pix_Oldal_05_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1606x1127 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a párisi kiállításról.
Az Aquarium a Trocadero-parkban.

Ismertető szöveg: A kiállítási térnek egyik legvonzóbb látvá­nyossága az aquarium. A Trocadero-domb lejtőjén levő aquarium azonban ugy berendezésének czélszerüsége, mint főleg hatalmas mérveire nézve fölülmúlja valamennyit.
Maga a medencze nyitott, s fölszinével hozzá járul a park díszítéséhez. Üveg oldalfalai a park fölszine alatt fekszenek. A látogatóknak tehát, kik a halak szemléletében gyönyörködni akarnak, lépcsőn le kell menni azon oszlopos csarnokokba, melyek a 22 milliméternyi vastag üveglemezekből álló medenczét köritik. Rajzunk e földalatti, csepköves oszlopokkal díszített folyosókat tünteti föl.
Az a körülmény, hogy a két ezer méternél nagyobb fölszinnel bíró medencze nyitott, nemcsak azt eredményezi, hogy a víz frisebb, hanem egyúttal világítása is élénkebb. És szükség is van reá, hogy a napsugarak akadálytalanul behathassanak az aquariumba, mert a medencze - mely közbevetőleg mondva 1 milló és 500,000 liter vizet tartalmaz - helyenként 15 lábnyi mély. Az aquariumban Gaukler mérnöknek egy igen elmés készüléke van alkalmazva, mely a víz egy részét folytonos mozgásban tartja. Azon halak tehát, melyek (mint a pisztráng) csak sebes folyású vizben tenyésznek, itt is otthonosan érzik magukat. E monumentális aquarium, mely többek között egy méter hosszúságú lazaczokat, úgynevezett "albínókat" (e halak bőre, mint az emberi haj megfehérül) s egyáltalán valamennyi kiválóbb folyóvízi halfaj példányait tartalmazza, minden valószínűség szerint tul fogja élni a kiállítást.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1878. június 23.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page