Normál kép: 655_750_pix_Oldal_17_Kep_0002.jpg   Méret: 770x511 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 655_750_pix_Oldal_17_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1764x1171 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Isis temploma Philae szigetén Felső-Egyiptomban.

Ismertető szöveg: Philai (latinosan: Philae óegyiptomi eredeti nevén Lak, majd Ai-Lak vagy Pi-Lak) a Nílus egyik apró szigetén álló ókori templomegyüttes Egyiptom és Alsó-Núbia határán. A szigeten található az ókori Egyiptom egyik legnagyobb és a kései ókorban legjelentősebb Ízisz-szentélye.
Philai a Nílus első kataraktája mögött, Egyiptom déli határán található. A szigettől nyugatra feküdt Ozirisz szent szigete, Biggeh (Biga), amely egyike volt annak a 16 helynek, ahova a legenda szerint a szétszabdalt isten egyik testrésze sodródott. (Forrás: Wikipédia)



Ízisz az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istensége, anyaistennő, a varázslás, a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője, a nőiesség és a hűség szimbóluma, Ozirisz felesége, Hórusz anyja.
A legtöbb egyiptomi isten helyi istenségként kezdte, és történetük során megmaradtak helyi kultuszközpontjaik, sok várost ismertek egy-egy isten városaként. Ízisz történetében azonban nem találunk helyi kultuszra utaló nyomokat korai története során ismert templomai sem léteztek. A külön Ízisznek szentelt templomok csak a római időkben terjedtek el. Egyiptomban ekkor kapta ma ismert formáját a philae-i templom, sőt, még thébai területen is emeltek neki templomot, ami a nyugati part déli végén, Dejr es-Selvit néven található. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page