Normál kép: 035-082_pix_oldal_11_kep_0001.jpg   Méret: 770x701 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 035-082_pix_oldal_11_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1413x1286 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az elefánt a fogságban.

Ismertető szöveg: Az elefánt a föld legnagyobb és legerősebb állata, s mégis nemcsak meghódol az ember uralmának, hanem a mi még különösebb, ez óriási állat fogságában a legföltétlenebb vonzalommal és szeretettel is ragaszkodik hozzá. E tekintetben talán csak egy állat múlja fölül: az eb ; de az elefánt ragaszkodása, melyet gazdája iránt tanusit, legalább is egy vonalba helyezhető a lóéval, sőt azt még fölül is múlja, a mennyiben a vadon növekedett ló soha nem szelídül meg egészen, 8 ha alkalma akad, újra vad társaihoz csatlakozik; ellenben a megszelídített elefánt ha megszerette gondnokát, soha nem szökik el; ha szabadon bocsátják, újra visszatér, sőt vadon elő társait segit az ember hatalmába keriteni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1866. február 18.)



Az ázsiai elefánt (Elephas maximus) az ormányosok (Proboscidea) rendjébe, azon belül az elefántfélék (Elephantidae) családjába tartozó faj. Magyarul sokszor hívják indiai elefántnak is. Ez azonban félrevezető, mert nem csak Indiában fordul elő. Csak az Indiában és Ázsia délkeleti részén élő alfaját helyes indiai elefántnak nevezni, ha az egész fajra gondolunk, akkor az ázsiai elefánt a helyes név.
A második legnagyobb szárazföldi állat, csak közeli rokona, az afrikai elefánt előzi meg a rangsorban. Jól megkülönböztethető a két faj, az ázsiai elefánt füle viszonylag kicsi, jobbára csak a bikának van agyara, a marja alacsonyabban van a hátánál, homloka domborúbb, és az ormánya végén csak egy nyúlvány található. (Forrás:Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page