Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_04_Kep_0002.jpg   Méret: 770x602 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_04_pix_Oldal_04_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2800x2188 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A főrendek tanácskozási tereme a kereskedelmi testület házában.

Ismertető szöveg: "Azon helyiség, melyben Magyarország főrendei: az ország zászlósai, főpapjai, főispánjai és főnemesei törvényt alkotni összegyülekeznek a jelen országgyülés alatt, korántsem felel meg nagyszerüség tekintetében, egy oly fényes multtal biró testület méltóságának, minő a magyar felsőház.
De tekintve a lefolyt 12 év abnormitását, az országgyülésnek mintegy rögtön keletkezett elhatározását, és - siettetését, s Pest városnak a nagyszerü termekbeni szükölködését és főképen azon körülményt, hogy csak az országgyülés megnyitása elött néhány nappal kezdtek hozzá Pesten készülni; szinte elcsodálkozik az ember, hogy mégis ily izléssel s csinosan lehete a Lloydtársulat nagy termét e czélra elkészíteni.
Az épület, melyben a pesti kereskedelmi testület palotája van, Pest egyik legszebb, legnépesebb pontjain fekszik, a Dorottya-utczának lánczhid felöli végén, homlokzatával az előtte elterülő raktér felé, egyik szárnyával a feldunasorra, másikkal a Dorottya-utczába ereszkedve. ..." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. június 30.)



A Lloyd-palota tervei 1826-ban készültek, József nádor helyeslése mellett. [...] Bár az első bontási szándékokat átvészelte, a felépülte után azonnal a pesti látványosságok közt szerepelt Lloyd-ot végül utolérte végzete. Végső soron értelmetlenül bontották le az Európa szállóval együtt 1948-ban, hiszen falai sértetlenek maradtak, csak tetőzete pusztult el a világégésben. Egyetlen megmaradt oszlopfője árulkodik a szép időkről, amely ma a Kiscelli Múzeum udvarán látható. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page