Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_16_Kep_0001.jpg   Méret: 770x718 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_16_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1375x1283 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A tölcsér (töbör) feneke.

Ismertető szöveg: "Közép-Amerikában, a legforróbb égöv alatt, örök-hóval borított óriási hegylánczok huzódnak északtól lefelé délirányban. A csucsok közől többen vulkáni természetüek. Ezek közt legmagasabb az Orizaba nevü tűzhányó, melynek tölcséréhez még csak néhány halandónak sikerült eljutni. A Popokatepetl tűzhányó mindjárt az emlitett után következik, sőt természettudományi tekintetben amannál sokkal nevezetesebb.
...
Ott álltunk tehát ezen iszonyatos hegy tetején a tátongó tölcsér szélén s alá tekinténk a füstölgő mélységbe.
Azonban nem ama borzadalmas, sötét és vigasztalás nélküli üreg állott szemem előtt, melyet más tölcséreknél, különösen pedig az Orizaba rémséges gyomrában tapasztaltam. Ellenkezőleg itt a felolvadt sziklatömeg a legnagyobbszerü s legfelségesb tarka szinvegyületet tünteté elém. És ha ama rejtélyes zugás, mely a tölcsér fenekén a három mély kutból, mint a pokolnak torkából, vagy kéményéből hallatszott, nem emlékeztet rá, hogy itt a természet rombolásának egyik legirtóztatóbb helyén állok, csalódásom talán megmagyarázható lett volna.
Az üreg északi szélén állottunk, oldalt elbarnult granittömegek emelkedtek, melyek a kiömlő tűzfolyadék által megüvegesedve felragyogának. Alólról időközönkint félelmet gerjesztő s felette gyanus moraj keletkezek s kénkőillatu fojtó pára özönlé be a tölcsér belsejét, melynek falai az északi oldal egyik részét kivéve, látszólag legalább függőleges vonalban esnek alá. A hosszas kerék-nyilás ezen része (lásd a 2 képet) itt kissé befelé torlódik, s a szirtek kiálló csucsain át a lejárást lehetővé teszik. A hol a szikladarabok kissé külebb álltak, hóval valának belepve, a meleg pára felolvasztá e hószigetecskék oldalait, mig közepén a csikorgó hideg mindent kőkeményre fagyasztott: láttam itt a lecsorgó nedvből alakult jégcsapokat, melyek tiz lábnyi szélesek s három akkora hosszuk valának. A jégcsapok alatt a párákból alakult kénkőjegeczek függtek alá. A tölcsér fenekén három nyilásból vetődik fel a kénköves pára, mig az alap többi része visszahullott és ismét összeállott kövekből és hamukból képződött. A midőn a vulkán kitör, e fenék elenyészik, s a tölcsér irtóztató torka egészen megnyilik, s félmérföldnyi távolra önti el a vidéket tűzfolyadékkal. ..." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. június 9.)



Popocatépetl ... a hétköznapokban csak El Popo vagy Don Goyo néven emlegetnek - egy aktív vulkán és egyben a második legmagasabb hegycsúcs Mexikóban az 5636 m magas Pico de Orizaba után. A Popocatépetl elnevezés ... "Füstölgő Hegyet" jelent. A Popocatépetl a Transz-mexikói vulkanikus öv keleti felén helyezkedik el, északon pedig a Paso de Cortés nevű hegygerinccel az Iztaccíhuatl tűzhányóhoz csatlakozik.
Popocatepetl Mexikó egyik legaktívabb tűzhányója, több mint 20 alkalommal tört ki, mióta a spanyolok 1519-ben ide érkeztek. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page