Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_04_Kep_0002.jpg   Méret: 770x346 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_03_pix_Oldal_04_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2747x1234 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Felső-borsodi képek : Edelényi kastély.

Ismertető szöveg: "Elöttünk áll a Bódva-völgy, mely itt szélesre terjeszkedik, mind a két oldalon hegyek magasulnak, melyeket erdők diszesitnek, s melyek szép csoportozatokban borulnak egymásra, fölebb pedig vadregényes egymáshoz közelebb vonuló bérczekké alakulnak s e táj közepén, mintegy festő által odaillesztve áll Edelény, nagyszerü kastélyával s a mi hazánkban még ritkaság, ott emelkedik a rendkivül nagy czukorgyár magas kéményéből sürü füstgomolyokat eresztve, mintegy képviselőjéül a hazai iparnak! S e két büszkén kiemelkedő épület körül szerényen csoportosulnak a mezővárost képező többi épitmények, a kis tornyu templommal együtt, s hogy a táj ki legyen egészítve, ott van a gyönyörü játékban kanyaruló Bódva szőke hullámaival, a Sajó felé sietve, hogy ott sirját lelje!
...
Ott, a hol a favár állott, emelkedik most a nagyszerü várkastély, angol kertétől körül véve.
Ezen kastélyt 1720-ban kezdé építeni akkori birtokosa Luiller gróf, ki IV ik Károly alatt az egri várban parancsnokolt s azt hét év lefolyása alatt be is fejezte. Nagy uri kényelem és fény volt minden felé látható e kastélyon. Rajzunkon annak előrésze látható, két tornyával; oldalt, a tornyok megett, két nagy szárny nyulik a kert felé, melynek fáit a kapun át látjuk. A kastély elött állnak a régi cselédlakok. A kastély fényes butorzata még most is megvan, s épitőjének izlését bizonyitja, a földszint egyrészének kivételével, mely a cs. k. járásbiróság hivatalszobáinak adott helyet nem régen. ..." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. május 5.)



Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. 1716-1730 között épült, építtetője báró L'Huillier Ferenc János. A kastély másik, a történelemben használt neve: Eszterházy-Forgách-kastély. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page