Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_18_Kep_0001.jpg   Méret: 770x555 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_18_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1310x945 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A fonászai vagy Busuluj-barlang.

Ismertető szöveg: Vándorlások Erdély felé.
...
Elbucsuzva kedves ismerőinktől, a Réz és a Verzári hegyek által képzett völgyön végig ügetve, ujabb hegycsoportozat belsejébe hatoltunk, megtekintendök az országszerte ismert fonászai, vagy oláhosan Busuluj csepegökő- és csonttorlaszos barlangot. (L. a képet 172. oldalon.)
A barlang szája nehány ölnyire emelkedik a hegy lába fölött, sürű bozót által elrejtve a szem elől, melyen keresztül keskeny gyalogösvény vezet. Nyilásánál mindjárt egy előtermet képez, melyből a főágba lépve, több nagyszerü terembe jutunk.
A fáklyák lobogó világánál tündéri látomány tárul szemeink elé, milyenről csak az ezeregyéjszakai regékben hallottunk. Közelünkben gyémántként villogó oszlopok; csillámló, fantasztikus alakok; fölöttünk a sötétségbe messze, belátlatlan boltozat, melyről egy-egy csepegökö-csap, mint a templom karcsu lámpája, majdnem fejünkig ér le. Lélekzetünk elszorul, s néma szobrokkint bámulunk. A szakadatlanul aláhulló csöppek tompa locscsanása harmonikus, de kisérteties zenét képez, s a fáklyák lángjai fölött időnként egy-egy szárnyas valami, - talán Mephisto apró ördögei röppennek el. Tovább megyünk s lábunk valami idomtalan tömegben botlik meg. Micsoda az? kiváncsian veszszük kezünkbe, - s borzadva látunk egy szikár karcsontot, egy zuzott koponyát, melynek szemüregei szemrehányólag látszanak ránkmeredni. Megborzadunk, s érezzük, hogy valami hideg fluidum fut végig testünkön, - ez a láthatlan szellemek jégkezének fagyos érintése. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. április 14.)



Fonáca
kisközség Bihar vármegye vaskóhi j.-ban, (1891) 476 oláh lak. Az itteni cseppkőbarlangot Petényi Salamon és Kovács János 1854. vizsgálták meg; legszebb részei a 15 m. magas kupola, a csarnok és a megkövesült vizesés. A csarnok 260 lépés hosszu és 50 lépés széles. (Forrás: Pallas Nagylexikon)



Fonácza.
Fonácza, a Bihar-hegységben, a Fekete-Körös mellett fekvő kisközség, gör. keleti vallásu, oláh lakosokkal. Házainak száma 93, lakosaié 544. Postája Rézbánya-Város, távírója és vasúti állomása Vaskoh. Földesura a váradi 81püspök volt, mely itt most is birtokos. Gör. keleti temploma a mult század közepén épült. Határában van a híres fonáczai cseppkőbarlang, megkapó részletekkel. A barlang bejárata kb. 300 lábnyi magasságban fekszik a völgy fölött. (Forrás: Borovszky: Magyarország vármegyéi és városai)



Fonóháza (régebben Fonáca, románul Fânațe) falu Romániában, a Partiumban, Bihar megyében.
A Bihar-hegységben, a Fekete-Körös mellett, Vaskohtól északkeletre fekvő település.
...
Nevezetességei
Cseppkőbarlang: Fonóháza határában található a híres (fonáczai) cseppkőbarlang, megkapó részletekkel. A barlang bejárata kb. 300 lábnyi magasságban fekszik a völgy fölött. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page