Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_14_Kep_0001.jpg   Méret: 770x640 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_pix_Oldal_14_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2807x2333 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Báró Eötvös József hazatérése a budai választógyülésről (márt. 17-én.)

Ismertető szöveg: Olvasóink tudják már, hogy Buda főváros egyik választókerülete fényes érdemü hazánkfiát, az 1848-i minisztert, b. Eötvös Józsefet, a második kerület a főváros s a távol vidék köreiben dicséretesen ismeretes ügyvédet, Balássy Antalt választá meg.
B. Eötvös megválasztatásának szinhelye a budai téres nyári szinház volt, mely egészen megtelt választókkal; a páholyokat és karzatokat vidám hölgyek serege foglalá el. Minden választó b Eötvös arczképét viselé kalapja mellett. Az emeltebb helyet elfoglaló szinpadon ült a választási bizottmány, virágok, zászlók és városi czimerek között. A gyülést a bizottmány elnöke, a korábbi polgármester, Wahlheim, nyitotta meg rövid beszéddel, mire a jegyző magyar és német nyelven felolvasá az ide vonatkozó törvényczikkelyt. Ekkor Buda egyik legérdemesebb polgára, Ráth Péter lépett a szószékre, elmondván a nap fontosságát s azon tulajdonokat, melyeket Buda városa az ő képviselőjétől megkiván. Midőn b. Eötvös József nevét kimondá, a ház falait megrenditő Éljen! tört ki, a karzat hölgyei kendőiket lobogtatták, - s a szinház falain kivül álló, több ezerre menő népsokaság hiven viszhangzá a belülről hangzó örömkiáltásokat. - Szavazást - ismételt kérdésre - sem óhajtván senki, a választás nehány percz müve volt. Az eredmény elnöki kimondása után b. Eötvös József lépett választói elé, fényes beszédben köszönvén meg választói bizalmát. Miután ő Budán született s itt élte ifjusága legszebb éveit főtörekvésének vallá, hogy ezután is mindig hü fia maradjon szülővárosának. Beszédét zajos éljenzések kisérték s a lelkesedés riadva tört ki, midőn előadása végén kimondá azon meggyőződését, "hogy oly nemzet mely egyetért, s magát a jog teréről sem anyagi érdekek által elcsábittatni, sem fenyegetések által elijesztetni nem engedi, oly nemzet, mely a törvény paizsa alatt szabadságaért küzd, - legyőzhetetlen!" - A beszéd végeztével egy gyönyörü nemzeti zászló adatott át a megválasztottnak, melyet Buda hölgyei ezüsttel himeztek. Erre az egész gyülekezet eléneklé a Szózatot, melylyel a választási ünnep be lőn fejezve.
De az utczák ünnepe csak ezután kezdődött s oly diadalmenetnek valánk tanúi, melynél nagyszerübbet fejedelmek sem tapasztaltak. Báró Eötvös Józsefet, ki Pesten lakik, haza kisérték választói. Zászlót lobogtató, magyar diszruhába öltözött lovasok után jött a négylovas hintó, melyben a képviselő s egy választó ült, utána ismét lovasok, gyalog zászlósok, vagy ötven hintó s a tengernyi népség, mely az egész hosszu uton nem szünt meg éljenézni s a Szózatot énekelni. S e roppant sokaság között, e hosszu menet alatt sehol legkisebb rendetlenség sem történt! Mellékelt képünk azon jelenetet ábrázolja, midőn a diadalmenet a lánczhidról a pesti partra tér át. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. március 31.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page