Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x777 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1710x1725 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Hien Fu, chinai császár.

Ismertető szöveg: A jelenlegi császár Hien-Fu, 1850-ben, atyja Taokwang császár halála után, lépett a trónra. Már trónrajutása is egészen eltért a bevett szokástól. Chinában ugyanis a legrégibb időktől fogva az volt a szokás, hogy a császár végrendeletben határozta meg utódját. E végrendelet, nagy arany-ládában őriztetve, a császár halála után felbontva, tudatá a birodalommal az uj császárt. Taokwang elejét akarván venni a halála után bekövetkező interregnumnak, s ebből lehető viszályoknak, még életében nevezé ki fiát Hien-Fu-t utódjának. Hien-Fu 1831-ben született. Külseje parancsoló, testgyakorlatokra sokat fordit, mi a chinai, átalában a keleti fejedelmeknél ritkaság. Arcza feltünő barna, fénylő szemei, magas homloka határozott jellemre mutatnak, mig kiálló pofacsontjai, tiszta tatár származását árulják el.
...
Szabad óráit, tudományos és költői művek olvasásával tölti, a tudósokat és müvészeket kitűnően kedveli, ismeretségüket szorgalmasan keresi, palotájába hivja meg, s oly tisztelettel és becsüléssel viseltetik irántuk, hogy e tekintetben sok művelt nemzet fejedelmének példányképül szolgálhat. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. január 6.)



Hszien-feng (1831-1861): ez tűnik hivatalosnak magyarul, de ilyen neveken is előfordul még a magyar interneten: Hien-Tung, Hien-Fung, Xianfeng


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page