Normál kép: vasarnapi_ujsag_1861_01_Kep_0001.jpg   Méret: 770x839 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: vasarnapi_ujsag_1861_01_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1691x1842 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Nyáry Pál.

Ismertető szöveg: Most, a midőn az 1861-ik év jan. 5-én a 10 év óta szünetelő magyar nyilvános élet, ujabb elemekkel megerősödve, s az összes népség érdekére fektetve, Pestmegyében is dicső feltámadási ünnepét üli, ezen nevezetes időszakot, hatáskörünkhöz képest, alig avathatjuk fel méltóbban, mint ha a megyei élet egyik legnagyobb legnépszerűbb nevezetességének, Nyáry Pálnak hiven rajzolt arczképét hozzuk (azon kis különbséggel, hogy Nyáry Pál most teljes szakált visel). - Nyáry Pál, kora ifjuságától kezdve a megyének szentelte életét. Elegen vagyunk, a kik ismertük őt, mint Pestmegye főjegyzőjét, mely állásában a középponti megye irányadó politikai nézeteit, tollával, a leghivebben tolmácsolá.
1845-ben, egy igen zajos tisztujitás alkalmával, a midőn Szentkirályi Mór közös megegyezéssel ült az első alispáni székbe, Nyáry Pált a zöld ágat viselő középponti értelmiség s a határozottan szabadelvű párt juttatá a másod-alispánságra.
...
A későbbi eseményekről, valamint Nyáry Pálnak az osztrák haditörvényszék által lett elitéltetéséről, ezuttal nem teszünk emlitést. Elég legyen örömünkre megjegyezni azt, hogy azon férfiu, a ki ugy ez ország, mint különösen Pestmegye közönségének feltétlen bizodalmát birja, épen most, a midőn lapjaink a sajtó alól kikerülnek, a megyét képviselő bizottmány által, a legnagyobb öröm és megelégedés között, 10 évi elvonulva folytatott csendes élete után, uj választás következtében, az első alispáni székbe visszahelyeztetik. - Nyáry Pál most 54 éves. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1861. január 6.)



Nyáregyházi Nyáry Pál (Nyáregyháza, 1805. február 27. - Pest, 1871. április 21.) politikus, Pest-Pilis-Solt vármegye alispánja, képviselő, az Országos Honvédelmi Bizottmány tagja, a régi nemesi család, a Nyáry család sarja.
Nyáry Pál egy "klasszikus" vármegyei karriert befutó reformkori politikus, aki részt vett az 1848-1849-es forradalomban és szabadságharcban, meghatározó szereplője volt a pesti forradalomnak, az OHB tagjaként jelentős szerepet vállalt az önállóságért folytatott küzdelemben, miközben mindvégig megmaradt az udvarral 1848-as alapon megegyezni hajlandók táborában. Börtönbüntetése után, az 1860-as években a Határozati Párt egyik vezéralakjaként vett részt az országos politikában. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page