Normál kép: 1855_pix_Oldal_49_Kep_0001.jpg   Méret: 770x525 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_49_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2541x1733 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A pesti Lipótegyház.

Ismertető szöveg: Pestnek még eddig nem létezik fővárosi méltóságos tekintetének megfelelő egyháza. De már nem leend sokáig e disz nélkül. Scitovszky herczeg áldornagy ő eminentiája pártfogolása alatt szép összegek gyültek be egy Pesten épitendő nagyszerü egyházra, mellynek épitése a Lipótvárosban bár lassan halad, mindazáltal már alapjaiból magasan kiemelkedve, a meglepett szemlélővel előre sejteti nagyszerüségét és szépségét. - Tervét Hild, pesti épitész készité, s rajzát képünk mutatja, melly hathatósabban szól maga mellett minden leirásnál. E nagyszerü egyház az előbbi kis Lipótegyház helyén álland és annak nevét is megtartandja. Hogy mennyire fogja emelni a város diszét az onnét is megitélhető, hogy alig emelkedve ki alapjaiból környezetére máris diszitőleg hat. Az általa elfoglalandó téren az alacson házak helyén egymásután épülnek a nagy palotaszerü háromemeletes házak, méltó szomszédai leendők egykor e gyönyörü mesterműnek. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. október 14.)



A köznyelvben Bazilikának nevezett Szent István plébániatemplom építésének gondolata még a 18. század végén vetődött fel. Az építkezés előkészítése közel fél évszázadig tartott, s ugyanennyi időt vett igénybe maga az építkezés...
Az első szakasz a 18. század végétől 1845-ig tart, ebben az időszakban jelölik ki az épület helyét, folyik az adakozás a templom építési költségeire, és az előkészítő munka során néhány érdekes építészeti elgondolás születik a templomra vonatkozóan. Ez alatt a fél század alatt a semmiből új városrész épül, a Lipótváros, amelynek középpontja a templom részére kijelölt terület.
Az építéstörténet második szakasza a Hild József nevével fémjelezhető két évtized. A tervezési megbízást 1845-ben adják ki Hildnek, a tényleges építkezés azonban csak 1851-ben kezdődik el. A kezdettől fogva jellemző pénzügyi nehézségek miatt az építkezés lassan halad, de 1867. március 6-án, Hild József halálakor már lényegében csak a kupola boltozása volt hátra. Ez a kupola azonban sosem épült meg, mert a kupoladob 1868. január 22-én beomlott, Budapest történetének legnagyobb építési katasztrófáját okozva. (Forrás: Építészfórum, regi.epiteszforum.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page