Normál kép: 1855_pix_Oldal_30_Kep_0001.jpg   Méret: 770x584 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_30_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2769x2100 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A nemzeti szinház ujonnan diszitett belseje "Hunyadi László" előadásakor.

Ismertető szöveg: A pesti magyar nemzeti szinház.
... A pesti nemzeti szinház épülete áll a kerepesi uton, csaknem a hatvani kapuval szemben, egy téres curián, mellyet Grassalkovich herczeg ajándékozott ezen czélra. Azelőtt a budai rondellában játszottak a magyar szinészek s csak néha engedtetett meg nekik a helybeli városi szinházépületben, a Duna­parton hetenként két előadást rendezni. Több jóakaratú hazafi azután sok fáradsággal kieszközlé, hogy Pesten állandó szinház épittessék a magyar szinmüvészet számára, melly munkában legtöbb része volt Földváry Gábor ur, akkori pestmegyei alispánnak, Széchényi ugyan ellenzette a kerepesi utra épitkezést, azt kivánta, hogy várjunk addig, mig az országnak módja lesz a Dunaparton épiteni, de hála táblabiráink makacsságának, győzött azon elv: hogy jobb ma a bizonyos kevés, mint holnap a bizonytalan sok; igy épült a kerepesi uton a nemzeti szinház tizennyolcz év előtt s az akkor elhagyatott rongyos városrész azóta kicsinosult és megnépesült.
Áll ez épület egy nagy négyszögü teremből, mellynek elejét oszlopzatos tornácz disziti, a homlokzatán levő fülkéket szobroknak kellene ékesiteni, hanem ez nem sürgetős: az oszloptornáczból jutni az előcsarnokba, mellyben szemközt a jegyváltók rekeszei fogadják az érkezőt, kétfelől azok mellett vannak a földszinti bejárások; a két átellenes tágas lépcső-soron pedig a páholyokba és a második emeleti nézőhelyre jutni. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. junius 24.)



Az egykori Kerepesi úti (a mai Rákóczi út 1. szám alatt, az Astoria szállodával szemben, az irodaház helyén található) telken 1837-ben befejezett színház végül meglehetősen dísztelen, egyemeletes épület lett, melyet megyei támogatással, közadakozásból építettek. A klasszicista stílusú épületet Zitterbarth Mátyás építette Telepi György átalakított tervei alapján.[4] 1875-ben a már (1840 óta) Nemzeti Színházként működő társulat épületét Szkalnitzky Antal építette át. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page