Normál kép: 1855_pix_Oldal_12_Kep_0003.jpg   Méret: 770x922 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_12_Kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 989x1184 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Közfürdőterem a Rudasfürdőben Budán.

Ismertető szöveg: A török uralkodásnak, mai napig épen fenálló épületekben számos emléke van szétszórva édes hazánk különféle részein; de sehol sincs annyi mint Budán, a melly városunk legtöbbet is szenvedett s legtöbb változás alá került a török hatalom korszakában. Buda után Pécset és Egert lehet említeni e tekintetben, hol szintén lehet még ép állapotban fenmaradt török épületeket látni.
...
Sokkal érdekesebb példányai a török épitészetnek azon kápolna szerü fürdő teremek, mellyekből legjelesebbet mutathat fel a mai Rudasfürdő Budán, a Szent-Gellért hegye alatt. Ezen török fürdőterem, mellyet ide rajzolva lát az olvasó, most az ugynevezett közönséges, köznép fürdője. Nyolcz szabadon álló oszlopra emelkedik ezen pompás épitmény hegyes boltozata, egy nagy s több apró nyilással, mellyekben a kifelé törekvő melegviz gőze, s a beható napsugarak küzdenek egymással. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. márczius 18.)



A Rudas gyógyfürdő Budapest egyik gyógyfürdője, melynek egy része a török hódoltság idejéből megmaradt török fürdő (ilidzsá vagy más néven kaplidzsá).
A Rudas gyógyfürdő az Erzsébet híd budai hídfőjének lábánál található. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page