Normál kép: 1855_pix_Oldal_12_Kep_0002.jpg   Méret: 770x1161 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_12_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 876x1321 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Török mecset maradványa Pécsett.

Ismertető szöveg: A török uralkodásnak, mai napig épen fenálló épületekben számos emléke van szétszórva édes hazánk különféle részein; de sehol sincs annyi mint Budán, a melly városunk legtöbbet is szenvedett s legtöbb változás alá került a török hatalom korszakában. Buda után Pécset és Egert lehet említeni e tekintetben, hol szintén lehet még ép állapotban fenmaradt török épületeket látni.
...
E harmadik kép egy nagyobbszerü török mecsetet ábrázol, melly a mellette levő minarettel (török torony) együtt ép állapotban fenmaradt Pécsett, később a jezsuita szerzetesek temploma lőn s régi alakjában mai napig keresztény kath. egyházul használtatik, mint a félhold helyére emelkedett keresztek hirdetik. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. márczius 18.)



Jakováli Hasszán dzsámija Magyarország egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emléke Pécsen. Az egyetlen, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó karcsú minaret majdnem változatlanul őrizte meg az eredeti tömegcsoportot. Evlija Cselebi leírásából tudjuk, hogy Jakováli Hasszán pasa építtette, feltehetően a 16. század második felében, akkor, amikor Pécs többi jelentős török épülete, közöttük Gázi Kászim pasa dzsámija is keletkezett. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page