Normál kép: magy_mueml02_0207.jpg   Méret: 770x1015 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml02_0207_nagykep.jpg   Méret: 2208x2910 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Ezen kut emelése előtt a várostéren régibb kut állott...
A tetején álló lovag II. Miksa király arczképének tekintetik. E szobor és az alatta való felirásos talap be van festve és aranyozva, A kecses pyramidalis épitkezés különösen feltünik a felső és alsó vizmedencze egymáshozi arányában. Mindkettőn jól faragvák az álarczok. Az egész szerencsésen jó karban maradt ránk. (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország csúcs-íves stylü műemlékei)



A Zöldszoba-utczából a csinosan parkozott Főtérre érünk, a mely a Belváros közepén, a városház előtt fekszik. A sétatér közepén érdekes szobor van, a mely pánczélos lovagot ábrázol. Ez a szobor, mely a régi csatornakút fölött áll, Miksa király rendeletéből készült, annak emlékére, hogy a legelső pozsonyi koronázás alkalmával (1563-ban) tűzvész támadt, a mely csaknem az egész várost elhamvasztotta. Ezt tudatja a szoborra vésett latin felirat is...
A lovagszobor jobb kezével paizsra, baljával kardjára támaszkodik, arczával pedig a városház felé néz. (A díszkutat Luttzinger Endre németóvári kőfaragó készítette.) (Forrás: Vende Aladár: Pozsony vármegye községei, http://mek.oszk.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page