Normál kép: magy_mueml01_0166.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: magy_mueml01_0166_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A Szent Jakab-kápolna a Jáki templom főhomlokzatával szemben álló, a templommal egyidős, négykaréjos alaprajzú római katolikus kettős kápolna.
Mivel a középkori szerzetesi templomokban plébánosi funkciókat nem volt szabad ellátni, a falunak külön templomot építettek. Jákon ezt a szerepet töltötte be a Szent Jakab-kápolna.
A kápolna díszítésében messze elmarad a közeli templomtól. A díszítést itt az ablakok gömbös díszei és a kapunak az apátsági templommal rokon kialakítása jelenti. A bejárat felett itt is az Isten báránya és az önmagukba harapó sárkányok láthatók. Mindez egyértelművé teszi, hogy a kápolnát is a templomot készítő műhely emberei építették, és 1250 körül keletkezett.
Főoltára 1770 körül készült, a rajta levő két angyal az apátsági templom főoltáráról származik. A szószékről került a kápolnába a Jó pásztor 18. századi szobra is. (Forrás: Wikipédia)...a jáki templom előtt álló kápolna.
Az alapterv négy-levelü rózsát képez, egyik szirma falvastagságában lépcső vezet a felső emeletre, mely kettős ablakkal van világítva, négy-levelü félcsürök teteje fölött kis henger, ugynevezett lámpa (Laterne) emelkedik, mely azonban ujabb eredetü. A tető alatt a szokásos félköríves-friessel kezdődik a koronapárkányzat. ... (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország ó-keresztyén, román és átmenet stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page