Normál kép: magy_mueml01_0112.jpg   Méret: 770x772 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml01_0112_nagykep.jpg   Méret: 1650x1654 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A falun kívül, egy magaslaton álló evangélikus templom Erdély egyik legszebb román kori műemléke. Valószínűleg a 12. század végén, de még 1215 előtt épült. Tiszta román stílusú, lényegében eredeti formájában maradt fenn. A lébényi és ákosi templomokhoz hasonlít. A Kacsics nembeli Simon bán építhette nemzetségi monostornak, mellette a II. világháborúig még láthatóak voltak a bencések egykori kolostorának (vagy Entz Géza szerint a Harinai Farkas család középkori eredetű udvarházának) maradványai. Építőanyaga legnagyobbrészt tégla, de a tornyok sisakja eredetileg kő. Deszkamennyezetét a mai formájában 1748-ban készítették. 1270-ből származó keresztelőmedencéjét a nagyszebeni Brukenthal Múzeum őrzi. A templomot 1999-ben restaurálták. (Forrás: Wikipédia)



A templomnak nyugati homlokzata elég díszes volt, mielőtt a főkapuzat oszlopai kitörtek díszesek a kettős és hármastoronyablakok és a három emeletet elválasztó gyámköveken nyugvó félköríves fries is, mely egészben a pécsi tornyok még díszesebb mellpárkányzatára emlékeztet. A tornyok nincsenek befejezve.
A déli homlokzaton szintén csinos oszlop-bélletü kapuzatot találunk, és látjuk, hogy a szentélyt is kivülről ékesiteni törekedtek de faloszlopok helyett itt csak falszalagot alkalmaztak, mely egymással szintén félköríves friessel van összekötve. (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország ó-keresztyén, román és átmenet stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page