Normál kép: magy_mueml01_0033.jpg   Méret: 770x556 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magy_mueml01_0033_nagykep.jpg   Méret: 3621x2615 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Pécsi székesegyház.
(szentély).

Ismertető szöveg: A kerek boltíves ablakok - miként az ó-román stylnél szokásos - az apsisokban igen kicsinyek, az oldalhajókban valamivel nagyobbak; ez utóbbi helyen rendesen igen magasan feküsznek, s az éjszaki oldalhajónál igen gyakran hiányzanak, részint azért, minthogy ez oldal van leginkább viharnak kitéve, részint pedig azért, hogy több tért nyerjenek falfestvényekhez. Ritkábban, mint máshol fordul elő az. ablakok keretelése pálczatagokkal ugy, hogy ez, még a pécsi székesegyház oldalablakain is hiányzik. Ritkán fordulnak elő kerekablakok is, a nyugati homlokzaton, s az ily ablakok küllői alig láthatók egynémely példányon.
A tornyok, a kissé nagyobb, sőt olykor a kisebb templomokon is, p. o. a deákmonostori templomon kettősek; vajjon ez a négytornyu István-féle basilika befolyásának tulajdonitható-e? Különben a román soktornyuság hazánkban ismeretlen, a mint nem ismerem példányát egyetlenegy fenmaradt négyzettoronynak (Vierungsthurm) sem. (Forrás: Henszlmann Imre: Magyarország ó-keresztyén, román és átmenet stylü mű-emlékeinek rövid ismertetése)



A Pécs óvárosában található pécsi székesegyház (Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, nevezik vártemplomnak, székesegyháznak, bazilikának is), melyet Szent István király idejében alapítottak, több évszázad stílusjegyeit hordozza magán. Legjelentősebb átalakítása Pollack Mihály nevéhez fűződik. A dóm külseje néhány vonásban klasszicista lett, de zömében a gót stílusjegyek uralkodnak. Az 1882-1891 közti újabb átépítés során nyerte el a mai formáját. Az építész Schmidt Frigyes volt, akinek az volt az elképzelése, hogy a templomot neoromán stílusúvá alakítsák vissza. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében helyezkedik el. A pécsi székesegyház az első templom az országban, amely a további romlás megakadályozására légkondicionáló berendezést is kapott.
A székesegyház "basilica minor" rangra emelkedett, amikor 1990-ben II. János Pál pápa pécsi látogatása során ellátogatott az épületbe. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page