Normál kép: szoborpark_23.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: szoborpark_23_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Chlepkó Ede mellszobra
[Szabó György, 1980, bronz]
XIX. ker., Chlepkó Ede tér (ma: Ötvenhatosok tere)

Ismertető szöveg: Budapest XXII. kerületében található a Szoborpark sajátosan kelet-európai, de a világon is egyedülálló gyűjtemény: a Budapest utcáiról az 1989-90-es rendszerváltozás után eltávolított, a kommunista kultúrpolitikát reprezentáló szobrokat mutatja be. (Forrás: vendegvaro.utazom.com)



Chlepkó Ede portré szobrát eredetileg Budapest XIX. kerület, Chlepkó Ede téren (ma: Ötvenhatosok tere) állították fel. 1992-ben került a Szoborparkba. (Forrás: kozterkep.hu)



Chlepkó Ede kommunista politikus, vasesztergályos. A MSZDP tagja volt, a Lipták-gyár munkástanácsának elnöke. Az első világháború idején részt vett az antimilitarista mozgalomban. 1918-ban a KMP megalapítása után a Központi Bizottság tagja lesz. A Tanácsköztársaság idején a Vörös Őrség főparancsnokságának politikai megbízottja. A Tanácsköztársaság megdöntése után Bécsbe, majd 1923-ban a Szovjetunióba emigrált, ott pedig szakmájában dolgozott. 1936-ban letartóztatták, a sztálini tisztogatások áldozata lett. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page