Normál kép: szoborpark_14.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: szoborpark_14_nagykep.jpg   Méret: 1600x1200 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Munkásmozgalmi harcosok emlékműve
Kun Béla, Landler Jenő, Szamuely Tibor
[Olcsai Kiss Zoltán, Herczeg Klára, Farkas Aladár , 1967, bronz]
VIII. Kun Béla (ma: Ludovika) tér

Ismertető szöveg: Szamuely Tibor kommunista politikus, újságíró, a Tanácsköztársaság terrorszervezetének vezetője, aki számos embert végeztetett ki statáriális módon. (Forrás: Wikipédia)



Budapest XXII. kerületében található a Szoborpark sajátosan kelet-európai, de a világon is egyedülálló gyűjtemény: a Budapest utcáiról az 1989-90-es rendszerváltozás után eltávolított, a kommunista kultúrpolitikát reprezentáló szobrokat mutatja be. (Forrás: vendegvaro.utazom.com)



Az emlékmű eredetileg a IX. kerületben a Kun Béla (ma Ludovika) téren állt. A három darab, egyenként kb. 1,6 méter magas bronz domborművön Szamuely Tibor, Kun Béla és Landler Jenő egészalakos portréja látható. Az emlékmű nem az eredeti nagyméretű vasbeton talapzaton, hanem a Szoborparkban megszokott, vörös téglából épített falon áll. (Forrás: kozterkep.hu)



Kun Béla (szül. Kohn Béla) újságíró, kommunista politikus, a magyarországi Tanácsköztársaság tényleges vezetője. Külügyi és hadügyi népbiztos volt. 1920-ban Moszkvába emigrált. (Forrás: Wikipédia) (Forrás: Wikipédia)



Landler Jenő magyar kommunista politikus. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page