Normál kép: 1900bb_Page_193_d.jpg   Méret: 790x1147 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Tóparti részlet: kócsagok és kanalas gémek.
A magyar vadászati kiállításból.
A párisi világkiállításból.

Ismertető szöveg: A magyar kiállítási csoportokat illetőleg a történelmi kiállítás után egyik legsikerültebb a vadászati kiállítás, mely nagyobb szabású panorámában mutatja be hazánk nevezetesebb vadjait, melyek sikerült és kiváló kitömött példányokban az előtérben, természetes tartózkodási viszonyaiknak megfelelő környezetben vannak elhelyezve.
A panoráma előtere az egyik oldalán sziklás magas hegyvidék, másik oldalán dombos; elől és alsó részén pedig egy tóparti mocsaras nádast mutat.
...
... Itt vannak elhelyezve mind azok a szép vizi szárnyasok, melyek hazánkban a mocsaras vidékeken élnék. Igen szép, kedves és különösen vadászokra nézve fölötte érdekes biológiai csoportokban bemutatva vannak. Közűlök kiemeljük a kócsagok csoportját; a kanalas gémeket, a vörös gémeket fészkestől. Három szép daru, sok kacsa és apróbb vizi madár rejtőzködik a sásban és káka között, mindegyik más mozdulatban, egyik figyel, másik felrepülni készül, vagy tollászkodik, némelyik körül van véve pelyhes fiókáival, vagy a vízhez siet. Változatos és érdekes ez az egész tóparti részlet, a mely művészi kivitelben mutatja be szemet gyönyörködtető módon hazánk élénk mocsárvidéki madárvilágát.
Ennek a panorámának megteremtője dr. Lendl Adolf, a ki nemcsak a kitömött állatokat hozta magával, de az összes fákat és növényeket is oly természethű kivitelben készítette e czélra, hogy mindenki élő növényeknek nézi azokat. E szép kiállításnak becsét nagyban fokozza az a jól odavarázsolt háttéri festmény, melyet egy 21 méter hosszú vásznon Olgyay Ferencz festett, a ki ezzel nemcsak művészi képet alkotott, de meglepően ügyes felfogással oda is kapcsolta képének minden részletét a valóságos előtérhez. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page