Normál kép: 1900bb_Page_192_a.jpg   Méret: 770x491 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_192_a_nagykep.jpg   Méret: 1215x775 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A «Grand palais.»
A párisi világkiállításból.

Ismertető szöveg: ... Két képünk a kis és nagy művészeti palotáról ("Grand palais" és "Petit palais") nyújt némi fogalmat. E két igen szép palotáról már többször szólottunk. A nagyobbik óriási csarnok az összes művészetek kiállítását tartalmaza 40.000 négyszögméter alapterülettel, 1600 élő művész műveivel.
A nagyobbik képzőművészeti palota, Deglane, Louvet és Thomas építészek műve, melynek főhomlokzatát hatalmas oszlopsor ékesíti s széles följáró vezet föl a három kapuból képzett főjárathoz. Ennek két oldalán négy-négy nőalak szobra áll: baloldalt az egyiptomi, a görög, a római és a bizanczi művészet, jobboldalt pedig a négy képzőművészet allegóriái. A főbejárat két oldalán 14-14 oszlopból álló oszlopcsarnok vonúl végig, melyeknek belsejéből falfestmények tűnnek elő. A főhomlokzat végződéseit hatalmas bronz négyes fogatok jelzik. A hátulsó homlokzatot a híres sèvresi gyárból való tarka porczellán-frizek ékesítik, melyek a művészetek történetét példázzák.
A kis palota a franczia művészet és műipar fejlődését mutatja be bámulatos gazdag régészeti gyűjteményben, a legrégibb kortól kezdve egész 1800-ig.
E két palota állandó épületnek készült faragott kövekből, márványnyal és bronzzal gazdagon díszítve. A kiállítás bezárta után Páris város tulajdonába megy át, a mely azért 20 millió frankkal járult a kiállítási költségekhez. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page