Normál kép: 1900bb_Page_187_b.jpg   Méret: 770x525 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_187_b_nagykep.jpg   Méret: 1120x765 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Dán doggok.
Az ebkiállításból. - Erdélyi fényképei után.

Ismertető szöveg: Az ebkiállításból. II.
A közelebb rendezett budapesti ebkiállításról közlünk még néhány képet olyan állatokról, melyeknél a fajjelleg kifogástalanul ki van fejlődve, melyek tehát az illető faj mintáiúl szolgálhatnak.
...
A legszebb ebek közé tartoznak a hatalmas termetű, de mégis karcsú, rugékony, élénk mozgású dán-doggok, amelyek nálunk is meglehetősen el vannak terjedve, mint luxus-ebek, bár nagy erejüknél fogva házőrzésre is kitűnően alkalmasok. Sokban hasonlítanak e szép állatok a szelindekekhez, a melyek ma már majdnem egészen kivesztek, holott pár évtizeddel ezelőtt még minden alföldi mészáros tartott ötöt-hatot s ezekkel szokták a marhát a vágószékre húzatni. A hatalmas erejű, kegyetlen ebek beleragadtak a szegény marha orrába, füleibe s úgy húzták végig dühös ugatás, üvöltés s a kínzott állat bőgése közben a község utczáin. Mikor aztán végre eltiltották ezt a kegyetlenkedést, a szelindekek napja is leáldozott. A mészárosok egymásután elpusztították őket, házaknál pedig veszedelmes voltuk miatt s mert vérnél, húsnál egyebet enni nem szerettek, - szintén nem tartották s így aztán rövid idő alatt mondhatni egészen eltűntek. A szelindek alacsonyabb termetű volt, mint a dán dogg, feje pedig némileg a bulldoggéhoz hasonlított. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. junius 3.)



Származási hely: Németország
Eredeti feladata: Korábban vadászkutyaként használták nagyobb vadak vadászatához; ma őrkutya és családi kutya.
Eredeti neve: Deutsche Dogge
Angol neve: Great Dane
Eredete: Ősi fajta, származása vitatott; a németek és a dánok egyaránt saját nemzeti kutyájuknak tekintik.
A dog hatalmas kutya, amelyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Testének hossza megegyezik a marmagasságával, bár a szukák teste valamivel hosszúkásabb lehet. A rövid, erős, feszes háton a váll a legmagasabb pont; a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A mérsékelten hosszú, magasan tűzött farok vége a csánk alá, de minimum a csánkig ér; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. A mellkas széles, és egészen a könyökig ér. A has lágyan ívelt. A hosszú lapocka ferdén áll, a könyökök szorosan a testhez simulnak. A lábak hosszúak, feszesek és függőlegesen állnak. A kerek mancsokon az ujjak rövidek, erősen íveltek, és szorosan egymás mellett helyezkednek el. Az izmos, feszes, gyönyörűen ívelt nyak magasan áll. ... (Forrás: kutya-tar.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page