Normál kép: 1900bb_Page_175_p.jpg   Méret: 770x506 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_175_p_nagykep.jpg   Méret: 1315x865 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A hasznosi völgy a hasznosi várból nézve. (A háttérben az Ágasvár és Óvár.)
Képek Budapest környékéről. - Dr. Thirring Gusztáv könyvéből.

Ismertető szöveg: A Magyar Turista-Egyesület Budapesti Osztályáé az érdem, hogy a főváros közönségének kezébe egy a főváros kies környékét tüzetesen tárgyaló útmutatót adott, melyből megismerheti s melynek kalauzolása mellett felkeresheti vidékünk érdekesebb pontjait. E munkából* mutatunk be néhány képet a főváros környéke tájszépségeinek ismertetésére.
Bármelyikét használva a fővárosból kiinduló közlekedési eszközöknek, minden irányban találhatunk oly pontokat, melyeknek fölkeresése akár természeti szépségeinél, akár történelmi vonatkozásánál fogva megérdemli a fáradságot. ...
...
Hasonlóképen hálás tere a természet szépségei iránt érdeklődő turistának a Mátra- és Bükk-hegység is, melynek felkeresése ugyancsak másfél nap alatt lehetővé van téve s mely hegységeket a mi hegyeinktől eltérő jellegüknél fogva, s várromjaiért (mint Hasznos, Sirok, Szarvaskő, stb.) szívesen látogatják meg.
Láthatni ezekből, hogy fővárosunk környéke minden irányban mennyi természeti szépségben, érdekes látnivalóban bővelkedik, a melyeknek felkeresése mindenkinek valóban kellemes szórakozást nyujthat.
(* Budapest környéke. Gyakorlati kalauz kirándulók, turisták és a természet kedvelői részére. Irta dr. Thirring Gusztáv, a fővárosi statisztikai hivatal aligazgatója, a magyar turista egylet központi titkára. 80 képpel és 12 alaprajzzal. Budapest 1900. Kiadja a magyar turista-egyesület budapesti osztálya.) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 27.)



A hasznosi (cserteri) vár romja a Mátrában, a Pásztóhoz tartozó Hasznos település felett, a Hasznosi-víztározó fölé magasodó 383 m magas sziklacsúcson található. A vár egy alsó és egy felső várra tagozódott, melyeket szárazárok választott el egymástól. A kis alapterületű várat a XIV. században a Rátót nemzetséghez tartozó Domokos építtette, aki a nádori tisztséget is viselte. A hasznosi vár urát Venczel, majd később Róbert Károly király is meglátogatták, barátságát keresvén a hatalmas Rátold nemzetségnek. A keletre fekvő, több mint hétszáz méter magas Ágasvárra épített korábbi erődítmény ez időre már nem bizonyult alkalmasnak a völgy ellenőrzésére, ezért sorsára hagyták és szerepét a Cserteri-vár vette át. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page