Normál kép: 1900bb_Page_130_g.jpg   Méret: 770x838 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_130_g_nagykep.jpg   Méret: 1230x1340 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Postagalambok kibocsátása.

Ismertető szöveg: Hazai postagalamb-tenyésztés.
A postagalambok meghonosítása, vagyis a galamboknak postagalambokká való szakszerű idomítása és tenyésztése Európában nem régi keletű. Komolyan csakis az 1870. évi porosz-franczia hadjárat óta foglalkoznak vele, minthogy akkor fényesen bebizonyúlt, mily fontos tényező lehet a postagalamb háborús időben.
...
A kiképzésre csakis négy hónapnál idősebb galambokat kell használni. Első évben rövidebb, legfeljebb 150 kilométernyi útra idomítják, későbbi években aztán mind hosszabb és hosszabb útra eresztik a galambokat.
A postagalambok utaztatására, a mi éghajlati viszonyaink szerint a legkedvezőbb időszak: májustól augusztusig. A szállító kosarak l.40 méter hosszú, 0.80 méter széles és 0.80 méter magasak. Ezekből eregetik ki a postagalambokat a 0.60 méter széles, lefelé nyíló csapóajtón. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)



A postagalambok háziasított szirti galambok, melyeket arra tenyésztettek ki, hogy nagy távolságokból is hazataláljanak, így üzenetek szállítására alkalmazzák őket. Ennek az általános elnevezése a galambposta.
Az ókori rómaiak és görögök idejében (Kr. e. 500 körül) már használták hírvivőként a galambokat. A postagalambokat az első és második világháborúban is használták. Harminckét galambot jutalmaztak Dickin-medállal, mely a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés, amit 1943-ban a PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) (Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) alapítója, Maria Dickin alapított.
A postagalambok az üzeneteket korábban egy irányba vitték, az otthonukba, előtte el kellett szállítani őket a távolabbi helyekre. Később azonban táplálékuk egyik, otthonuk másik helyre helyezésével kiképezték őket az oda-vissza szállításra akár naponta kétszer is. Ezzel a postagalambok 160 km-es utat is meg tudtak tenni.
A postagalambok gyorsan és kitartóan képesek repülni. A galamb testfelépítése ennek megfelelő, csontjainak nagy része üreges, így a galamb kis súlyú, valamint erős mellizmai vannak. Testhőmérsékletük több mint 41 °C. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page