Normál kép: 1900bb_Page_115_b.jpg   Méret: 770x883 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_115_b_nagykep.jpg   Méret: 1120x1285 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Botha Lajos tábornok, az új fővezér.
Boer vezérek.

Ismertető szöveg: A boerok új fővezére.
Nagy csapás volt a boerok ügyére a Joubert halála, mely épen a legválságosabb időben következett be, midőn leginkább szükség lett volna az olyan nagy tehetségű és az egész sereg előtt tekintélyben álló vezérre, mint a milyen Joubert volt.
A boerok azonban azt hiszik, hogy megtalálták a Joubert méltó utódját Botha Lajos tábornok személyében, ki eddig is egyik szeme­fénye volt a szövetséges seregnek és a kit Joubert is igen nagyra becsült.
...
Bothában mint állítják, mind az megvan, a mi egy néphadsereg vezérétől megkivántatik: vakmerő bátorságú, de a mellett kellőleg óvatos, csapatjai igen szeretik, de szigorú fegyelmet tart köztük, azonkívül pedig nagy ékesszólási tehetséggel rendelkezik s képes embereit szavaival még a legnehezebb körülmények közt is felvillanyozni.
...
Egy másik Botha nevével is elég gyakran találkozik a háborúról szóló hirek olvasója. Ez az idősebb Botha, rokona a fővezérnek. A háború kezdetén ő vette ostrom alá Mafekinget, majd onnan eljővén, mintegy 2000 önkéntest gyűjtött össze Kimberley környékén és számos kisebb-nagyobb csatában volt tevékeny része. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 8.)



Louis Botha, a transvaali fegyveres erők parancsnoka egyike volt a leghíresebb búr gerilla vezetőknek. Miután nem sikerült legyőznie a brit hadsereget, béketárgyalásokba kezdett 1902 májusában, mely a háború végéhez vezetett. Ezután politikai pályára lépett, és 1910-ben megválasztották Dél-Afrika első miniszterelnökének. Jelen volt az 1919-es békekonferencián Versailles-ban, és még ugyanebben az évben meghalt. (Forrás: awm.gov.au)



A Búr háborúk (Afrikaans nyelven: Vryheidsoorloeë [szabadság háborúk]) a mai Dél-afrikai Köztársaság területén lezajlott konfliktusok voltak, amelyben az Egyesült Királyság állt szemben az Oranje Szabadállammal és a Transvaal Köztársasággal (utóbbi hivatalosan Dél-afrikai Köztársaság, ami nem tévesztendő össze a mai állammal). ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page