Normál kép: 1900bb_Page_111_a.jpg   Méret: 770x528 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_111_a_nagykep.jpg   Méret: 1690x1160 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A párisi világkiállítás magyar pavillonjának egyik részlete.

Ismertető szöveg: Néhány nap - és az egész világ izgatott kiváncsisága közepette megnyitják a párisi világkiállítást. A mit a franczia leleményesség és ízlés szépet és ügyest csak kieszelhetett, a mit a többi nemzet nagyot és hatalmast, eredetit és meglepőt csak alkothatott, gyönyörű egészszé szövődik itt össze a Szajna partján, a hatalmas Eiffel-torony árnyékában.
...
A mi tarka és kaczkiás pavillonunk, a melynek hatalmas tornya büszkén néz le a Szajna vizére és büszkén hordja a háromszínű lobogót, immár teljesen kész a történelmi kiállítás befogadására, az üvegszekrények már elhelyezvék benne és az országház bútorai csak a művészi elrendezésre várnak. Belül a falakat már befestették, kedves és primitiv ódon freskókkal, viaskodó lovagokkal, királyokkal és szentekkel, a sokat igérő huszárterem fala pedig már csak a Vágó Pál nagy festményét várja.
A pavillon építői, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos, nagyon elmésen, sok eredetiséggel és ötlettel oldották meg nemcsak a pavillon kérdését, hanem az egyes csoportok berendezésének a nehéz föladatát is. Ezekben a külön csoportokban a szeczessziós és mégis magyaros ízű díszítések pompásan hatnak. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page