Normál kép: 1900bb_Page_083_e.jpg   Méret: 770x555 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_083_e_nagykep.jpg   Méret: 1197x863 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jelenet a londoni börze előtt Kronje elfogatásának hírére.
Torzképek a háborúból.

Ismertető szöveg: Az elmés rajzoló tolla nyomon kiséri a társadalmi és politikai élet eseményeit s egy-egy ügyesen a papirra vetett rajz gyakran jobban jellemzi a személyeket s a közvélemény rokon- és ellenszenvét, mint holmi hosszadalmas ismertetések. A francziák ősi angol gyűlöletéből, mely most fokozott erővel lobbant föl, fakadtak élczlapjaiknak rajzai, melyek az angolokat igen kellemetlenül érintették. Általában valamint a legtöbb nép közvéleménye, úgy élczlapjaik is a boerok pártját fogják. Még Amerika is az angolok ellen fordult, nem törődve a faj és nyelv közösségével s azzal a barátságos viszonynyal, melynek a spanyolok ellen viselt háborújában sok hasznát vette. Mutatják ezt azok a torzképek, melyek különböző élczlapokban megjelentek.
...
Végűl a dél-afrikai háború legújabb eseményeinek hatását láthatjuk tréfás formában azon a képen, mely a londoni börze látogatóit mutatja be, amint Kronje elfogatásának hirét megtudják. Ugrálnak, tánczolnak, levegőbe dobálják kalapjukat, s éneklik hozzá a nemzeti hymnust, a God save the queen-t. Van is okuk örülni, mert őket, a dél-afrikai arany- és gyémántbányák részvényeseit nagyon érzékeny oldalukról érinti a háború sorsa s nem egynek anyagi romlása, vagy meggazdagodása függ a hadjárat kimenetelétől. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 11.)



Piet Cronjé (Pieter Arnoldus Cronjé) (Colesberg, Cape kolónia, 1836. október 4. - †Potchefstroom, Dél.Afrika,1911. február 4. vagy 1904.) tábornok, a búr hadsereg vezetője sikeresen harcolt a megszálló angol katonákkal szemben az első búr háború és a második búr háború alkalmával is. ... (Forrás: Wikipédia)



A Búr háborúk (Afrikaans nyelven:Vryheidsoorloeë [szabadság háborúk]) a mai Dél-afrikai Köztársaság területén lezajlott konfliktusok voltak, amelyben az Egyesült Királyság állt szemben az Oranje Szabadállammal és a Transvaal Köztársasággal (utóbbi hivatalosan Dél-afrikai Köztársaság, ami nem tévesztendő össze a mai állammal). (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page