Normál kép: 1900bb_Page_072_a.jpg   Méret: 770x846 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_072_a_nagykep.jpg   Méret: 1421x1563 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ősfoglalkozásokra vonatkozó tárgyak kiállítása az Iparművészeti Múzeumban.
Weinwurm Antal fényképe.

Ismertető szöveg: A párisi világkiállítás magyar tárgyainak próbakiállítása az Iparművészeti Múzeumban.
...
A magyar huszárság történetére vonatkozó képeken és hadi emlékeken kívül élénk érdeklődéssel szemlélte a közönség még a párisi kiállításra szánt régi ötvösműveket és a modern iparművészeti tárgyakat, úgyszintén az ősfoglalkozások kiállítását is.
...
Egy másik képünk Herman Ottó néprajzi kiállításának egy részét ábrázolja, mely a régi és jelenkori népies foglalkozások, a halászat és pásztorélet annyi érdekes tárgyát foglalja magában, s a mely gyűjtemény a külföld szakemberei előtt is bizonyára méltó elismerésre fog találni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 4.)A húsvétkor megnyíló párisi világkiállításon a magyar történelmi osztály díszterme a huszárság múltjának van szentelve, a hol mint azt már e lapokban is megírtuk, nemcsak a magyar huszárság történelmi fejlődése lesz bemutatva, hanem egyúttal az a leszármazás is, a mint a külföld különböző huszársága a miénkből kifejlődött és megalakúlt.
Mielőtt a huszárterem berendezése Párisba szállíttatnék, hogy Ő Felsége a király és az érdeklődő nagyközönség is megtekinthesse, a kiállítás kormánybiztossága pár napra az egész anyagot kiállította az Iparművészeti Múzeumben. E kiállítás kétségtelenül egyike a legszebb és legtanúlságosabb történelmi kiállításoknak. (Forrás: huszadikszazad.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page