Normál kép: 1900bb_Page_063_d.jpg   Méret: 770x480 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_063_d_nagykep.jpg   Méret: 2314x1443 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A császári hadak által emelt soproni sánczokat 1706 aug. 18-án Bottyán János vezérlete alatt a lovas kuruczok rohammal beveszik. - Krenner Viktor festménye.
Képek a huszár-kiállításból.

Ismertető szöveg: A terem felső szélein körűlfutó építészeti részletek között ismét nyolcz nagyobb és nyolcz kisebb festménynek jut hely. Ezek közűl ezúttal négyet mutatunk be. Az egyik azt a jelenetet ábrázolja, midőn a császári hadak által a Fertő és Sopron között emelt sánczokat, közvetlen Sopron városa előtt, 1706 augusztus 18-án Bottyán János vezérlete alatt Bezerédy Imre és lovas kuruczai rohammal beveszik. A kép festője Krenner Viktor, úgy tekhnikailag, mint kompoziczió szempontjából is számot tevő történelmi festményt alkotott e képben. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. február 25.)



"Én Istennek segedelmébűl tegnapi napon rajtamenvén háromezred magammal az armistitium alatt erigált lineán, - szerencséssen occupáltam: mellyen is az Fertőtűl fogva Sopronyig hat erős sáncz volt, gyaloggal megrakva; ennek hármát erős ostrommal, vérrel megvévén, - mind halomban rakattam az népit; hármát penig hitre feladván, kettejébűl rabságra hajtattam, az egyikébül penig fegyver nélkűl az accorda és capitulatió szerint Sopronyban békésértettem, - az lovassát penig - ki is ráczbúl és németbűl álló volt, - egész az sopronyi kapuig vágtuk. Esett el az ellenségben több négyszáznál, rabul penig száznégyet hoztunk; az mieinkbűl alig esett négy vagy öt. Egy szóval, az mieink oly vitézül viselték magokat, hogy minden tartózkodás nélkül rajta-mentek, - az minthogy még illyen erős ostromot nem emlékezem, hogy láttam volna, mint ezek tettenek. Az sánczok erős palezátákkal voltak környülvéve." (Forrás: Bottyán János levele Károlyi Sándornak 1706. aug. 19.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page