Normál kép: 1898_Oldal_288_d.jpg   Méret: 770x528 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_288_d_nagykep.jpg   Méret: 906x622 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: "Vesuvius" amerikai dinamit-szóró hadihajó ágyúi

Ismertető szöveg: "Az ágyúcsövek 55 láb hosszúak s 15 hüvelyk kaliberűek. A lövegek, melyeket ez ágyúk röpítenek, olyanforma alakúak, mint egy óriási szivar. Hosszuk 9 láb s vastagságuk 10 és fél hüvelyk. 50 kilogramm dinamit fér egybe-egybe. Belül üresek s az üregükben levő robbanó anyagot egy gyutacs gyújtja meg, a mely a löveg végére van erősítve. E gyutacs maga is erősen robbanó anyagból készült, s külön szerkezet gondoskodik arról, hogy a löveget fel ne gyújtsa addig, a míg az ágyút el nem sütötték.
A három ágyúcső a hajó belsejébe visz le, s mindegyiknek fenekén egy revolver-forma szerkezet van elhelyezve. Minden ily revolverkészülék öt kamrából áll úgy, hogy egyszeri töltésre 15 lövést tud tenni a három ágyú.
Az ágyúk működése most már a következő: sűrített levegővel kilökik az ágyúcsőből a lövegeket, a mely villámsebességgel röpül föl, óriási ivet irva le a levegőben, 300 lábnyi magasságra, aztán egyenesen, vízszintes irányban repül a czélig, a hol függőlegesen, szabad esésénél fogva esik a földre úgy, hogy a gyújtókészülék kerül alúl. A gyutacs úgy van szerkesztve, hogy ha szilárd anyagra ütődik, fölrobban s fölroboantja az löveget is, a mely iszonyú pusztítást okoz."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. augusztus 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page