Normál kép: 1898_Oldal_182_b.jpg   Méret: 650x870 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: «Emlékezzetek a Maine-re».
Amerikai rajz.

Ismertető szöveg: "Emlékezzetek a Maine-re."
(Remember the Maine.)
Bármennyire feszült volt a viszony az utóbbi időkben az Egyesült-Államok és Spanyolország között, valószinű, hogy a háboru kitörése még sokáig elhuzódott, vagy épen el is maradt volna, ha közbe nem jön a Maine hajó ismeretes felrobbanása, a mit az amerikaiak a spanyoloknak tulajdonítottak.
Rendkivül felizgatta ezen állítólagos merénylet híre az amerikaiakat s az egész nép egyszerre boszút, megtorlást követelt s pedig oly egyértelműleg oly hévvel és erélylyel, a minek okvetetlen a háborura kellett vezetni.
Az amerikai nép ezen közérzületének ad jelképes kifejezést az itt bemutatott amerikai kép, melyen "Uncle Sam" haragosan üt kardjára, kibontja a hadilobogót s elkiáltja a mostani háború jelszavát: "Emlékezzetek a Maine-re!" (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 22.)



1898. február 15-én havannai kikötőben felrobbant az amerikai Maine csatahajó, a kor legnagyobb amerikai hadihajója. Bár a a hajó a lőszerraktárában történt robbanás miatt pusztult el, az amerikai vizsgálat szerint az elsődleges robbanás egy búvár által a hajó alá juttatott vízi akna volt. Bár személyi kapcsolatokat sohasem bizonyítottak, az amerikai kormány a kubai spanyol hatóságokat tette felelőssé, és hadat üzent Spanyolországnak. Spanyolország elvesztette Kubát is. (Meg a Fülöp-szigeteket.) (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page