Normál kép: 1898_Oldal_158_c.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_158_c_nagykep.jpg   Méret: 1050x669 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Baertsoen Albert: Est az escaut-n.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: A Műcsarnok kiállításából. II.
...
A külföldi képekről se feledkezzünk meg. Kiállításainkat elég jónevű művészek keresik föl, gyakran elsőrangúak is. A tisztességes vendégszeretetet rendszeresen a múzeum képtára gyakorolja, melyet évről-évre gyarapítanak külföldi és hazai művekkel.
...
Végül Baertsoen Albert norvég festő egy tengerparti szép képét mutatjuk be. "Est az Escaut"-n, mondja a kép czime. Néhány halászhajó, egymás mellé vonva. Ezek is pihenni látszanak. Egy pár halász maradt rajtok őrizőnek, a kik a hajó hátulján tüzet gyújtottak szegényes vacsorájukhoz. Minden oly nyugodt, a tenger, a levegő és az emberek, s az est hangulata uralkodik a képen is. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 1.)



Baertsoen
Albert, belga festő, szül. Gentben 1866. hazájának városait, folyó- és tengerpartjait festi, rendesen esti világítás mellett, megkapó melankólikus hangulatban. Legjellegzetesebb műveinek egyike: Est az Escaut-n, 1898. Budapesten állami aranyérmet nyert. Kiváló a párisi Musée du Luxembourgban lévő Hóolvadás című képe. (Forrás: Révai lexikon)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page