Normál kép: 1898_Oldal_158_b.jpg   Méret: 770x545 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_158_b_nagykep.jpg   Méret: 1030x730 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Augusztinovicz Alexander: Sembratovicz érsek arczképe.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: A Műcsarnok kiállításából. II.
...
A külföldi képekről se feledkezzünk meg. Kiállításainkat elég jónevű művészek keresik föl, gyakran elsőrangúak is. A tisztességes vendégszeretetet rendszeresen a múzeum képtára gyakorolja, melyet évről-évre gyarapítanak külföldi és hazai művekkel.
...
Augusztinovicz Alexandert, a lengyel arczképfestőt már ismerjük, az előbbi kiállitásból saját arczképe után. Előkelő és biztos művészi tulajdonokkal festett képe látható most, mely Sembratovicz lembergi bibornok-érseket ábrázolja, szép diszítő környezetben, templomi oszlopcsarnok lábánál, a mint biboros öltönyében imazsámoly előtt ül. Nyugodt és előkelő rajta minden. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 1.)



Aleksander Augustynowicz
(1865-1944)
Augustynowicz a Krakkói Képzőművészeti iskolában tanult Feliks Szynalewski, Wladyslaw Luszczkiewicz és Jan Matejko alatt. Münchenben 1888-ban tartózkodott, majd utazgatott Olaszországban és Magyarországon. Lwowban 1890-1914 között, Zakopane-ban a 1921-ben, majd Poznanban élt. Augustynowicz tagja volt a Lwow Lengyel Művészek Szövetségének, a Varsó Klubnak lengyel Watercoloristsnak, és a "Zacheta" Society of Fine Artsnak. Műveit kiállították Krakkóban, Lwowban, Poznanban, és Varsóban, valamint Berlinben, Bécsben, Londonban, Münchenben. Bár festett számos tájkép és életkép jeleneteket, Augustynowicz elsősorban arcképfestőként ismert. 1937-ben elnyerte az Arany Érdemkeresztet. Augustynowicz tragikusan elhunyt a varsói felkelés alatt. (Forrás: artmart.cc)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page