Normál kép: 1898_Oldal_146_e.jpg   Méret: 577x1151 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Strobl Alajos: Síremlék.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
A szobrok a félkör alakú nagy csarnokot csak hiányosan töltik be. Legjobb szobrászaink monumentális alkotásokkal vannak elfoglalva de ezeken még dolgoznak. A tervezett nyilvános emlékekből találkozunk azonban két szoborművel. Az egyik Markup Béla fiatal művész "Diadalmas oroszlána", mely a vezekényi csatasíkra van szánva, a hol a gróf Esterházy-család akarja megörökíteni családja négy vitéz tagjának elestét. ... Strobl Alajostól egy fehér márvány síremlék szép mű. Báró Kochmeisterné sirjának disze lesz, s a néhainak jótékonyságát ábrázolja a nagy dombormű. Az elhunyt alakja egy fa alatt látható s egy szegény asszony és árva gyermek csókolják kezét. A temetők sirkövei is örvendetesen mutatni kezdik már a fejlődő művészetet. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Liptóújvári Stróbl Alajos (Liptóújvár, 1856. június 21. - Budapest, 1926. december 13.) magyar szobrász, a századforduló magyar szobrászatának vezető egyénisége.
Bécsben Caspar von Zumbuschnál tanult 1876 és 1880 között, már 1877-től kiállító művész volt. Fiatalon feltűnt Önarcképmása és Perseusa (1882) című szobraival. 1880-ban már épült a budapesti Operaház, s az építkezésnél épületszobrok elkészítésére nyert pályázatot, elkészítette a két homlokzati párkányszobrot (Cherubini, Spontini), ezután 1881-ben megbízást kapott Erkel Ferenc és Liszt Ferenc ülő alakjainak megformázására az épület főbejáratához. Ettől az időtől kezdve 40 éven át ő volt Magyarország legfoglalkoztatottabb emlékműszobrásza, állami, egyházi és magán megrendeléseket kapott. Egyben a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola tanáraként tevékenykedett szintén mintegy 40 éven át. Műterme Budapest VI. kerületében, az Epreskertben volt. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page