Normál kép: 1898_Oldal_144_k.jpg   Méret: 757x898 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Boruth Andor: Toreador.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
Boruth Andor, az ifjabb nemzedék tagja nagy előmenetele a tárlat egyik jelensége. Ugy látszik, a spanyol klasszikusok ragadták meg figyelmét, a kiket bensőséggel tanulmányozott. Az egyik arczképén Velasquez egyénítő ereje és előadásának korrektsége állt előtte, a másikon Van Goya geniális könnyűsége. Az utóbbi modorban egy spanyol bikaviadort, egy toreadort festett. Ezt közöljük. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)



Boruth Andor (1873-1955)
Festő. Münchenben egy ideig Hollósy Simonnál, majd öt évig a párizsi Julian Akadémián tanult. Budapesten a Benczúr-féle magániskolában képezte magát. 1896-ban, 1898-ban a Műcsarnokban szerepelt, ahol több kitüntetést is szerzett. Több alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. (Forrás: kieselbach.hu)



Tátraszéplak... Itt élt és alkotott Boruth Andor (1873-1955) festőművész, kiváló portréfestő és tátrai tájfestő.
...
A Rökk Szilárd-jutalom egy díj, melyet a 19-20. század fordulóján ítéltek oda képzőművészeti alkotásokért.
Díjban részesültek: ... 1897. Boruth Andor: Toreador. Olajfestmény. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page