Normál kép: 1898_Oldal_144_i.jpg   Méret: 770x587 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_144_i_nagykep.jpg   Méret: 945x721 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Markup Béla: Diadalmas oroszlán.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
A szobrok a félkör alakú nagy csarnokot csak hiányosan töltik be. Legjobb szobrászaink monumentális alkotásokkal vannak elfoglalva de ezeken még dolgoznak. A tervezett nyilvános emlékekből találkozunk azonban két szoborművel. Az egyik Markup Béla fiatal művész "Diadalmas oroszlána", mely a vezekényi csatasíkra van szánva, a hol a gróf Esterházy-család akarja megörökíteni családja négy vitéz tagjának elestét. Markup a legifjabb nemzedékből való. Ezt az oroszlánt, mely hatalmas mozdulattal tiporja le a félholdas török lobogót, és további ellentállásra való készséget tanusít erővel és plasztikusan formázta és a stil iránti érzéknek is jó példáját adta vele. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)Markup Béla (Diósgyőr, 1873. augusztus 23. - Budapest, 1945. július 3.) magyar szobrász, keramikus.
Budapesten tanult az Országos Magyar Mintarajziskolában Stróbl Alajosnál. Első nagy sikerét az Országház lépcsőjén elhelyezett két kőoroszlánjával aratta. Állatszobrai később is ismertté tették. Sok mellszobrot alkotott. Számos köztéri műve látható Budapesten, Miskolcon, Szegeden stb. A Steindl-céh tagja volt, Alpár Ignác építésszel többször dolgozott. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Sírkövét saját maga faragta. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page