Normál kép: 1898_Oldal_131_c.jpg   Méret: 770x466 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_131_c_nagykep.jpg   Méret: 1603x971 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Honvédtoborzás. - Jelenet az «Aranylakodalom» czimű szinműből.
Uher Ödön fényképe után.

Ismertető szöveg: Az "Aranylakodalom".
A fővárosnak legfiatalabb szinháza, a Magyar Szinház, márczius 12-ke óta négy hét alatt harminczegyszer adta elő Beöthy László és Rákosi Viktor szabadságharczi tárgyú színművét, az "Aranylakodalmat". Ezt a szinházak életében ritka eredményt a Magyar Szinház úgy érte el, hogy a közbeeső ünnep- és vasárnapokon mindig kétszer, délután és este adta a darabot. És mindig zsufolt ház előtt. Vasárnap délutánonként érdemes megnézni a szinházat. Hét- nyolczszáz gyerek van ott ilyenkor szülői felügyelete alatt. Különféle egyesületek testületileg jelennek meg a darabot megnézni, s a szerzők a 25-ik előadáson koszorút is kaptak.
A darab sikerét nemcsak tárgyának köszönheti, hanem annak is, hogy az egymás után következő képek tarka, festői, hatásos jelenetekben mutatják be a nagy korszakot.
Az "Aranylakodalom" nyolcz képből áll. Meséje az, hogy Koltai Jenő honvéd altábornagy napjainkban aranylakodalmát üli, s az összegyűlt vendégek kérésére megkezdi az ötven év előtti események elbeszélését. De az elbeszélőt, s a hallgatóságot lassan leereszkedő felhőfüggöny takarja el előlünk, s az elbeszélés, mint dráma játszódik tovább. A nyolcz képből mai számunkban bemutatunk hármat, Uher Ödönnek, a szinházban a jelmezes főpróbák alatt fölvett sikerült fényképei után.
Az első kép toborzás falun 1848-ban. Élénk, mozgalmas kép, mely toborzó huszártánczával és régi kuruczdalaival nagy hatást tesz. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 10.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page