Normál kép: 1898_Oldal_129_b.jpg   Méret: 770x972 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_129_b_nagykep.jpg   Méret: 1224x1546 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jeruzsálemből. - A görögök lábmosási szertartása a szent sir temploma előtt.
Eredeti fénykép után.

Ismertető szöveg: Visszaemlékezés Jeruzsálemre.
...
Nem hallgathatom el azt az üzelmet sem, melyet a görög papok a nép ámítására és erszényeik javára a szent sír kápolnájában húsvét szombatján elkövetnek, midőn az állítólag égből alászálló tüzet a sir kápolnájának két oldalán levő nyilásokon az összesereglett hivőknek nagy zajjal kidobálják. A patriárkha maga zárkózik el a szent sír kápolnájában s ott hosszas szertartások, imádkozás és a hivők megvárakoztatása után a szent tüzet lángra éleszti s az ablakon kiadja. A babonás csalást a hivők drágán megfizetik, a templom karzatait ellepő kiváncsiak, köztük a pasa háremének hölgyei is, megbotránkozással nézik. Ez az ünnepély rendesen több-kevesebb emberéletet is kiván áldozatúl; mert a templomot zsufolásig ellepett hivek egymás elgázolásával igyekeznek a szent tűz közelébe tolakodni.
Ehhez hasonló látványosság a görögök nagycsütörtöki lábmosása is, mely már nem a templomban, hanem a templom előtti téren foly le, mint egyik képünk mutatja. Ennek is ezrekre menő nézője akad, kik a templomtért, a templom külső karzatait, a háztetőket, terraszokat és megközelíthető helyeket elözönlik. A görög papok a látványosságok rendezésében kifogyhatatlanok. Ezekkel igyekeznek hiveik vakbuzgóságát nevelni és vallásuknak a nép alsó rétegeiben új hiveket szerezni. De viszont nem sokat gondolnak azzal, ha türelmetlenségükkel és vadságukkal a szent helyeket és tárgyakat megszentségtelenítik. (Dr. Erődi Béla) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 10.)



Szent Sír-templom: Jézus halálának helyét, a Golgotát és feltámadásának helyét, a Szent Sírt magában foglaló épületegyüttes Jeruzsálemben. ... (Forrás: Magyar Katolikus Lexikon)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page