Normál kép: 1898_Oldal_129_a.jpg   Méret: 770x423 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_129_a_nagykep.jpg   Méret: 1691x930 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jeruzsálemből. - Antonias tornya és Omar mecsete Salamon temploma helyén.
Fénykép után.

Ismertető szöveg: Visszaemlékezés Jeruzsálemre.
...
Midőn a szent város előtt állottunk, a gyermekkorunkban lelkünkbe vésődött csodás hit, vallásos ábránd a maga bűbájos hatalmával ragadta meg egész lényünket és inkább káprázatnak, mint valónak tartottuk azt, a mi szemünk előtt volt. De kapuin belépve, csakhamar foszlani látjuk a bűvös igézetet, a belső, szomorú és visszataszító kép által, mely a város útczáin és terein elénk tárul. Nincs az egész Keleten hely, mely történelménél, vallási hagyományánál fogva zsidó, keresztény és mohammedán előtt egyaránt szentebb, kegyeltebb, tiszteltebb volna, mint Jeruzsálem, s az ember méltán azt hihetné, hogy a zsidóság, kereszténység és iszlám e várost az ő szent helyeivel szinte ereklyeszekrény gyanánt tartja; azt várnók, hogy a hová lépünk, a tisztaság ragyog ránk mindenünnen, hogy arany, elefántcsont borít minden helyet, melyhez a megváltás emlékei fűződnek, mint a hogy egykor e helyen épült Salamon templomában minden aranynyal és biborral tündöklött az Úrnak hajlékában. Oh, be mást kelle itt látnunk! Törmelékre épült roskatag, ízléstelen házak, girbe-gurba sötét utczák, melyeken szemét, állathulladék, rothadásba menő anyagok fekszenek évek óta összehalmozva. A házak ablakaiból öntenek ki mindent az útczára, melynek tisztaságával senki se törődik. ... (Dr. Erődi Béla) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 10.)



Jeruzsálem prosperált Heródes és a hellenizmus korában... Heródes első tette az volt, hogy erődöt építtetett a templomot körülvevő temenosz északi peremén, s korabeli szövetségese, Antonius után nevezte el. Az Antonia-erőd egyrészt azt demonstrálta, hogy hol van a hatalom, másrészt azt, hogy milyen szorosan kapcsolódik az a vallási autoritáshoz - Pontius Pilátus mellesleg ezen a helyen ítéli el később a megpecsételt sorsú prófétát, Jézust. ... (Forrás: vilagom.lapunk.hu)



Szikladóm, Omár mecset: szentély Jeruzsálemben a templomtéren, a Szent Szikla fölött. - Helytelenül nevezik Omár-mecsetnek, mert nem Omár kalifától ered, s nem is mecset, hanem egyetemes szentély, ahová bárki bemehet imádkozni, nyilvános muszlim istentiszteletet azonban nem tartanak benne. ... (Forrás: Magyar Katolikus Lexikon)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page