Normál kép: 1898_Oldal_128_a.jpg   Méret: 770x527 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_128_a_nagykep.jpg   Méret: 1594x1092 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A primási palota Pozsonyban.
Háry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: Ez a tiszta barokk izlésben épített palota Pozsony belvárosában a Batthyány-téren áll, melynek régebben "Fürstenplatz", utóbb "Szent-János-tér" volt a neve. Herczeg Batthyány József esztergomi érsek és Magyarország primása építtette 1781-ben. Az egész épületnek területe mintegy 867 négyszögöl.
...
1815-ben a szász király és királynő s Auguszta herczegasszony ezen palotában laktak. 1822-ben nemzeti zsinat tartatott itt Rudnay Sándor esztergomi érsek elnöklete alatt. Ezen épület erkélyéről mutatta be magát 1848-ban az első független magyar felelős minisztérium.
A király az országgyűlések alkalmával, mióta a királyi vár lakhatlanná lett, szintén e palotában lakott. 1848 után többnyire lakatlan volt az épület. Ujabb időben az új törvénykezési palota elkészültéig a királyi törvényszék és ügyészség talált falai között ideiglenes otthont. Majd egy évig a felsőbb leányiskola volt benne elhelyezve. A jelenlegi primás az egész épületet bérbe adta az itt alakult katholikus kaszinónak; ugyanitt van elhelyezve a katholikus irodalmi részvénytársaság nyomdája is. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 10.)



... A palota tetején ma is ott található a bíborosi kalap a címerdísz fölött. A homlokzaton Ernst Zmeták mozaikja látható az érseki címeren kívül, mivel az eredeti freskók az idők folyamán tönkrementek. A palota oromzatán megtalálható Minerva, valamint a becsületességre, hittudásra, hazaszeretetre, és a papi méltóságra emlékeztető allegorikus szobrok. Az épület Orsolya utca (ma: Uršulínska ulica) felőli oldalán látható Paracelsus emléktáblája, a világhírű orvos - alkimista 1537-es pozsonyi látogatásának emlékére. Továbbá láthatunk egy vízszintes vonalat is "1850. febr-5" dátummal, amely a megáradt Duna aznapi vízszintjét jelöli. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page