Normál kép: 1898_Oldal_105_h.jpg   Méret: 569x1618 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A Budapesti Ujságírók Egyesületének Jókai-billikoma.

Ismertető szöveg: A Jókai-billikom.
A tavalyi márcziusi ünnepen Mikszáth Kálmán szép beszéddel avatta fel a Budapesti Ujságírók Egyesületének Jókai-billikomát; a sajtószabadság születése napját ünnepelték ekkor az ujságírók, és úgy határoztak, hogy ezután minden esztendőnek márczius 15-én ünnepi lakomán köszöntsék a sajtó szabadságát, ezzel a remekművű billikommal. Az idén Mikszáth Kálmán mondotta a billikomos beszédet, köszöntvén a márcziusi nagyok emlékét és éltetve az utódokat, kik el vannak határozva hogy az elődök nagy vívmányát, a szó és sajtó szabadságát ezután is megvédik.
E gyönyörű műtárgyat a nagy közönség is megnézheti; ott őrzik az iparművészeti múzeumban a régi magyar ötvösművészet remekei közt. Hatalmas, aranyozott, drágakövekkel kirakott, vert ezüst kupa vagy 40 centiméter magas. Nemes renaissance alkotás, a mely, mivel készítője platinát is olvasztott rá, olyan, mintha a magyar ötvösség fénykorából maradt volna ránk. Széles talpának sodrott arany kigyózó rajzából, zománczszirmok közül, smaragd kövek csillognak ki. Négy triton közül nyúlik ki a serleg nyaka, a mely négy oldalt griff-gyámszobrokat hord. Ezeken nyugszik maga a kupa. Finom kivert acanthus levéldiszítmény közt két dombormívű medaillon a billikom emlékezetes voltát hirdeti. Az egyik a múzeumi jelenetet, Petőfit a múzeum oszlopcsarnoka előtt ábrázolja, mikor a Talpra magyart szavalja, a másik Jókai relief képe. Zománczozott virágok környezik a két képet, közöttük csillogó smaragdok, ragyogó gránátok, s a virágok termői helyén drágagyöngyök. A kupa oldalát diszítő nemes renaissance diszítmények egy-egy nagy tűzzománcz szem közé fonódnak. A serleg födele a magyar zománczoló művészetnek valóságos remeke. Filigrán lapzománczvirágok, tűzzománczszirmok egészen beborítják a kiemelkedő korona talpáig. Ez a korona, zománcz-leveleivel, igazi magyar stilű plasztikai mű. Magasra törő ágai közül a szabadság nemtője emelkedik ki, a világosság diadalát hirdetve. Egyik kezében lobogó fáklyát fog, másik kezén még rajta van a bilincs, de láncza széttépve csüng le a vaskarpereczről.
Maga ez a finom szobormű, de meg a két dombormívű medaillon eléggé érthetően hirdetik a Jókai-billikom symbolikáját, de a födél körirata, szóval is elmagyarázza. Jókai Mór e szavakat vésette a födél borító-talpára: "Szabadság, Testvériség, Egyenlőség! 1848 márczius 15."
A billikom Bachruch Károly budapesti ötvös műve, ki félévig dolgozott ezen szép és sikerűlt művön. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. március 20.)



Művészeti fogalomtár: Billikom
Billikom: a német Willkomm "Üdvözlégy" szóból nagyobb méretű, díszes kivitelű nemesfémből készült, többnyire fedeles és talpaspohár, amely régente ünnepi összejöveteleken körbe járt, s mindenki ivott belőle. Legkorábbi példánya 1547-ből való. (Forrás: antikregiseg.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page