Normál kép: 1898_Oldal_095_b.jpg   Méret: 770x448 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_095_b_nagykep.jpg   Méret: 1124x654 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az egykori Pilvax-kávéház Budapesten. - Háry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: Márcziusi képeink.
A "Vasárnapi Ujság" már évtizedek óta nagy gonddal és figyelemmel gyüjtögette s időről-időre olvasó közönségének is bemutatta azokat a csak kevés számmal fenmaradt hiteles képeket, a melyek az 1848/49-diki eseményekre vonatkoznak s azok hatása alatt még abban az időben készültek. Ezeket a történeti érdekességű képeket eddig kevésbbé ismert más, egykorú rajzokkal is kiegészítve, most ama nagy idők félszázados évfordulója alkalmából mai számunkban, összegyűjtve bemutatjuk az akkori főbb szereplők arczképeivel együtt.
...
Bemutatjuk az ifjúság gyűlésezéseiről nevezetessé lett Pilvax kávéházat is, mely a Koronaherczeg-útczában más néven ugyan, de majdnem régi állapotában megvan napjainkban is. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. márczius 13.)



A Pilvax kávéház és étterem történelmi nevezetességű vendéglátóhely Budapest V. kerületében a Belvárosban, a Pilvax köz 1-3. szám alatt.
A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc kávés alapította Café Reanaissance néven az akkori Úri utcában (Herrengasse, ma: Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax (eredetileg Pillwax) Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti Belvárosban. A kávéház a reformkor vége felé a radikális értelmiség és különösen a fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen itt reggelizett. Az ifjak között volt - többek között - Vásárhelyi Pál és Vajda János költő.
1847-től Fillinger János bérelte a kávéházat (ezért fordul elő több forrásban is a Fillinger kávéház elnevezés). 1848 márciusában Petőfi és társai itt beszélték meg a forradalom követeléseit és itt került sor a 12 pont megszövegezésére, amelyet az utolsó rendi országgyűlésen a Függetlenségi Párt szorgalmazott. A hagyomány szerint 1848. március 15-én itt szavalta el Petőfi először a Nemzeti dalt és innen indultak ki ezen a napon a forradalmi események. A kávéházat 1848. március 15-e és 1848 augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték.
A szabadságharc bukása után az utca nevéről Café Herrengasse volt a kávéház neve; 1867 és 1895 között a Schőja Kávéház nevet viselte. Az utca neve többször változott: 1874-től Koronaherceg utca, később Petőfi Sándor utca lett. Az eredeti épület 1911-ben a városrendezés áldozatává vált, ám az 1920-as években nem messze, a mai helyén nyílt meg a Pilvax Kávéház, ahol 1927-től rendszeresen találkoztak a Petőfi Társaság tagjai.
Jelenleg a Taverna-csoporthoz tartozó City Hotel Pilvax az eredeti helyiségcsoportban üzemelteti a Pilvax Kávéház nevű vendéglátóhelyet. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page