Normál kép: 1898_Oldal_035_a.jpg   Méret: 484x807 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A tenger a bóra kezdetekor.

Ismertető szöveg: A bóra a magyar tengerparton.
Mikor az októberi szeszélyes időjárás elbúcsúztatta a Karszt silány fáinak utolsó leveleit is és a gyér növényzet szine összeolvad a szürke sziklákkal, birokra kelnek a zordon természeti erők egymással. ... Minő zordon átmenete ez itt a természet hangulatainak. Tegnap még meleg szirokkó ringatta a tenger hullámait, ... s ma már kihalt minden, ...
A tenger enyhe levegője leszorul egészen a viz tükre fölé. Alig 100-150 méternyire kell fölkapaszkodnom a Karszt lejtőjén, s már csak-nem új légkörben vagyok. Ezt az enyhe légáramlatot nyomja valami a felsőbb rétegekből. A Sant-Marco sziget kúpja mögött, arra lent a zenggi határban látom távcsövemmel, milyen farsangi tánczot járnak a szaggatott felhőfoszlányok. Ez egy előjele a majd hirtelen lecsapó bórá-nak. Mikor az Adriai-tenger délkeleti részén a legalsó fokon áll a barométer és a vándorló tengeri enyhe légáramlat bejárja a Canale morlacca sziklás öbleit, meg a dalmát szigeteket: birokra kél a Nagy-Kapella és Velebit hegység hófedte csúcsainak hideg légáramlata a könnyű meleg levegővel. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. január 23.)



A bóra észak-északkelet, északkelet vagy kelet-északkeleti irányból fúj, vagyis a szárazföld felől tart a partvidék felé. Erőssége és gyakorisága a hóval takart hegyvidék és az Adriai tenger meleg medencéje közötti hőmérsékleti különbség miatt jön létre. Amikor az Adria DK-i részén alacsony légnyomás van, vagy Közép-Európában a légnyomás erősen emelkedik, akkor az Adria keleti partján kialakul a bóra. Hatása Trieszt-Albánia között az egész partvidékre kiterjed, de erősségéből Lessina vidékén már sokat veszít. A téli félévben néha heteken át dühöng, nyáron ritkább és gyengébb (Borino). Fiume, Zengg és Trieszt környéke a bórának leginkább kitett terület. Néha olyan hevesen csap le a tengerre, hogy a porzó vízcseppek ködként (fumarea spalmeggio) borítják a vizet. Ekkor a tengeren tartózkodni veszélyes. A bóra időjárás hosszabb és mélyebb apályt, rövidebb és kevésbé magas dagályt okoz. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page