Normál kép: 1898_Oldal_031_a.jpg   Méret: 770x608 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_031_a_nagykep.jpg   Méret: 1007x796 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Óriási teknősbékák.

Ismertető szöveg: A régi állatvilág kihalóban levő óriásai közül talán legkevésbbé ismerik nálunk azokat a rengeteg nagyságu teknősbékákat, melyek az Indiai- és Csendes-óczeán magános szigetein még most is előfordulnak, bár már aránylag csekély számmal. Ezért mutatunk be most közülök két példányt, melyek ez idő szerint a hamburgi hires állatkertben láthatók.
Az óriási teknősbékák hazája, mint emlitettük, a kevésbbé lakott, vagy igen néptelen szigetek, minők Réunion, Mauritius, Rodriguez, a Seychellek és Aldabra, de különösen a Dél-Amerikától nyugotra fekvő Galopagos szigetcsoport, melynek elnevezése is épen a teknősbékáktól ered, mivel fölfedezése alkalmával itt embert nem találtak, hanem annál több teknősbékát. Minthogy ezeket az állatokat senki sem háborgatta, mesés módon elszaporodtak. Igy Legnat, a Rodriguez szigetről szólva, 1691-ben a következő sorokat irja: "Oly sok teknősbéka van itt, hogy néha 2-3000 darabot lehet együtt látni s az ember több száz lépésnyire elmehet, egyiknek hátáról a másikra lépve." Aldabrában még a jelen században is százával fogdosták őket össze az oda menő hajósok. De épen ezen üldözés következtében folyvást apad a számuk s a ma már lakottabbakká lett szigeteken, minő Réunion, ritkaság számba mennek.
Kétségtelen, hogy az összes óriási teknősbékák egy fajhoz tartoznak. A mi teknősbékáinktól abban különböznek, hogy nyakuk nagyon hosszú s erősen kidomboruló, teknőik színe állandóan sötétbarna, vagy fekete. A szakemberek mintegy 10 élő s 5-6 száz kihalt teknősbékafajt különböztetnek meg.
A képünkön bemutatott állatok az Afrika keleti partján fekvő s kevéssé látogatott Seychell szigetcsoportról valók s nevük elefánt-teknősbéka (Testudo elephantina Gthr). A nagyobbik állatnak teknője egyenes irányban 124.5 centiméternyi, a hajlással együtt 155.5 s magassága 60 cm. Hasonló nagy állat még a muzeumokban is ritkaság. A British Muzeumban levő legnagyobb teknősbéka hossza 124.5, a Rothschild-féle Fring-muzeumban levőé 125.7 cm, tehát a két legnagyobbnak ismert állat csaknem ugyanolyan nagy volt, mint a hamburgi élőállat, melynek sulya 431 font. A kisebbik állat hossza 93.5 vagy a hajlással 128.5 centiméternyi és sulya az állatkertbe jutásakor épen 300 fontnyi volt.
Megérkezésük óta azonban tetemesen gyarapodott a sulyuk, mivel mindkét állat nagyon falánk. Az első hónapban 1225 font káposztát fogyasztottak el, tehát naponként átlag 38 fontot, mely azdag táplálkozás mellett a két hatalmas béka testsulya naponként 1-1fontnyival gyarapodott. Ezen kivül esznek még murkot, salátát és füvet s ugy látszik, hogy ezen táplálék mellett egészen jólérzik magukat. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. január 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page