Normál kép: 1898_Oldal_030_a_001resz.jpg   Méret: 624x840 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Közönséges fából épült ház meggyújtva.
Éghetetlen fából épült ház tűzzel körülrakva.

Ismertető szöveg: Eléghetetlen házak.
Ősrégi időktől fogva tanakodtak az emberek, hogy mi módon lehetne a házakat éghetetlenekké tenni, s a különböző kisérletek között már a keresztény időszámlálás kezdetén rájöttek a fák beitatásának titkára. Spanyolországban a régi riotintói rézbányákban, melyeket már Nerva császár- idejében († 98 Kr. u.) míveltek, többek között oly helyiséget találtak, melynek faoszlopai és faburkolatai teljesen épen megmaradtak, rézülepedések és rézvitriol jegeczek képződtek rajtuk, s éghetetlenek voltak. Általában sokszor tapasztalták már, hogy a rézbányákban talált fák nem gyúlnak meg s még akkor is sértetlenek maradnak, ha a rajtok felhalmozott szénát meggyújtották, avagy mennykő ütött beléjük.
Régebben azonban ennek a nevezetes tünetnek nem tulajdonítottak nagy fontosságot; az egészet inkább valami természeti ritkaságnak tekintették, s így a véletlen által a rómaiak tudomására jutott nagybecsű fölfedezés is fölhasználatlan maradt. Feltünő azonban, hogy még napjainkban is kevesen gondolkoztak arról, hogy miként lehetne az éghetetlenné tett fát felhasználni, holott a tudomány már biztos módszereket talált ki az ilynemű fák tömeges előállítására; így többek közt a lipcsei polytechnikai társaság folyóiratában már 1862-ben számos módszert lehet olvasni a fák beitatásáról s azt is elmondják, hogy a legczélszerűbb ezek között az, ha a fát előbb kigőzölik és kilúgozzák, azután pedig érczsó-oldattal, különösen réz vitriol-oldatokkal itatják tele.
Az élelmes amerikaiak látták be az éghetetlen fák gyakorlati nagy fontosságát. Egy "Fire Proofing Company" nevű részvénytársaság ma már nagyobb mennyiségben gyárt ily módon előkészített épületfát s a beitatás után azonnal fel is használja azokat. Az amerikai Egyesült-Államok tengerészeti hivatala most már kizárólag ily tűzálló fát használ a hajók építésénél s közelebb New-Yorkban a "felhőkarczolók"-nak nevezett óriási bérházak közül is ily fákból építettek egy párt.
A részvénytársaság ügynökei Londonban s más nagyobb városokban nagy figyelmet keltő módon hirdetik e fák hasznosságát. Rendesen két egyenlő nagyságú s ugyanazon fából épült házikót állítanak fel egymáshoz közel s azután nagy tüzet raknak körülöttük, melynek erejét még petróleummal is növelik. A közönséges faház természetesen rövid idő alatt teljesen elpusztul, mig a beitatott fából épült ház oly annyira épen marad, hogy még a belé tett papirok sem sérülnek meg, a benlevő emberek pedig a tűz égése alatt hűvösnek találják a belső levegőt.
Az eléghetlen fáknak tehát igen nagy jövőjük lehet, mivel a kőépületeknél sokkal olcsóbbak s jól elkészítve biztosabbak is. Nem lehetetlen, hogy a jövő században már általában ilyen fákat fognak használni az építkezéseknél. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. január 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page