Normál kép: 1895_Oldal_393_b.jpg   Méret: 770x1133 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_393_b_nagykep.jpg   Méret: 948x1396 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Cornaro Katalin.
Tizian festménye.

Ismertető szöveg: I. Katalin (Velence, 1454. április 30./november 25. - Velence, 1510. július 10.), olaszul: Caterina Cornaro, velencei nyelvjárásban: Catarina Corner, franciául: Catherine Cornaro. Ciprus királynéja, Ciprus régense, Ciprus királynője, címzetes örmény és jeruzsálemi királynő, Asolo úrnője. IV. Alexiosz trapezunti császár dédunokája és Marco Cornaro velencei dózse (ur.: 1365-1368) ükunokája.
Marco Cornaro velencei patrícius és Fiorenza Crispo naxoszi hercegnő lánya volt. Anyai ágon IV. Alexiosz trapezunti császár dédunokája volt. 1472 decemberében feleségül ment II. Jakab ciprusi királyhoz, aki, a törvényes uralkodót, a saját húgát, I. Sarolta ciprusi királynőt űzte el a trónról 1461-ben. A házasságkötést követően Katalin rögtön teherbe is esett, de egy hónappal a gyermek születése előtt 1473. július 7-én II. Jakab király váratlanul meghalt, amit a királyné rokonai ármánykodásának tartottak. 1473. augusztus 28-án megszületett a várva-várt utód, aki III. Jakab néven foglalta el a trónt, a nevében pedig az anyja, illetve a velencei rokonság uralkodott. A kis király azonban a következő évben, 1474. augusztus 26-án egyéves korában meghalt, így a házassági szerződés értelmében Cornaro Katalin foglalta el a trónt, azonban uralma csak névleges volt, a valódi hatalmat a Velencei Köztársaság gyakorolta. Katalinra csak addig volt szükség, amíg a törvényes királynő, Katalin sógornője, Sarolta élt. Halála után másfél évvel Velence közvetlen uralmat valósított meg a szigeten, és 1489. február 14-én lemondatták a királynőt, aki visszatért hazájába és Asolo úrnőjeként élte napjait, és irodalommal és művészetekkel töltötte idejét. Pietro Bembo a ciprusi királynő asolói udvarában lefolyt beszélgetéseket örökítette meg az 1497-ben kezdett munkájában, az "Asolani"-ban . A munkában a szerelem létjogosultságát védelmezi a hagyományos egyházi világnézettel szemben.
Gaetano Donizetti Cornaro Katalinról azonos címen operát írt. Egyik híres képe, melyet Gentile Bellini festett, a Szépművészeti Múzeumban van kiállítva. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page