Normál kép: 1895_Oldal_384_a.jpg   Méret: 770x950 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_384_a_nagykep.jpg   Méret: 1043x1287 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A pécsi új színház.
Zelesny Károly fényképe után.

Ismertető szöveg: A pécsi új színház
Pécs városának régebben disztelen szinházépülete volt, melynek gyenge szerkezete nem tudott ellentállani az idő vasfogának s helyére a királyi tábla épületét építették. Ezután ideiglenesen - mintegy hat éven át - fabódéban áldoztak Thaliának. Időközben a város hazafias közönsége a polgármester lelkes buzdításának eredményeként pályázatot hirdetett az újonnan építendő szinházpalota terveire. A beérkezett pályatervek közül a biráló bizottság Steinhardt és Láng építészek tervét jutalmazta első díjjal, s a kivitellel is őket bizták meg. 1893 tavaszán fogtak hozzá a pályanyertes tervezet megvalósításához a tervező építészek művezetése alatt. Az épület immár készen áll; most október 5-én adták át ünnepélyesen rendeltetésének.
Az új szinház a Király-utczában épült, teljesen szabad téren, a volt katonai barak-kórház helyén. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. október 6.)



A Pécsi Nemzeti Színház 1895. október 5-én nyitotta meg kapuit a műkedvelők előtt a Bánk bán című darabbal. Az épület 90 évig szolgálta Pécs és a térség színház szerető közönségét, de életveszélyessé vált. Az 5 éven át, tartó felújításnak köszönhetően (1986-tól-1991-ig), korszerű, több szín megjelenítésére alkalmas forgószínpadot, új fény-, hang-, és videórendszert szereltek be, valamint egy 4 részben süllyedő zenei árkot is kapott. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page