Normál kép: 1895_Oldal_366_a.jpg   Méret: 500x1183 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Gróf Béldy Ákos, Kolozsmegye főispánja.
Arczképek Bánffy-Hunyadról. - Dunky fivérek fényképei után.

Ismertető szöveg: Arczképek Kolozsmegyéből.
Béldi Ákos gróf, Kolozsmegye és Kolozsvár város főispánja, az ősrégi székely úzoni Béldi család ivadéka. A család már a 14-ik évszázban előkelő szerepet játszott Erdély történetében és sarjai az évszázak hosszú folyamában, mint a szabadság oltalmazó bajnokai lettek ismeretesekké. Különösen kiválik közűlök Béldi Pál, fia Béldi Kelemennek és Bánffy Zsuzsannának, II-ik Rákóczy György főasztalnoka, lengyelországi hadjáratában lovassági parancsnok és közvetítő Teleki Mihály és Bánffy Dénes áldatlan viszálykodásaiban, továbbá unokája Béldi József, Fogaras földjének főkapitánya, a ki 1770-ben grófi méltóságra emeltetett.
Béldi Ákos grófnak már az atyja, Ferencz is huzamos ideig volt Kolozsmegye főispánja, a mely méltóságban most fia követte őt; 1888-ban, Jósika Sámuel báró, jelenlegi miniszter, lemondása után neveztetett ki főispánná s azóta fontos állását közmegelégedésre tölti be.
Béldi Ákos gróf főispáni hivatalában a legnagyobb pártatlanságot tanusítja; ajtaja a legszegényebb polgár előtt is mindig nyitva áll s nála minden méltányos és igazságos ügy meghallgatásra talál. Rendíthetetlen hive a szabadelvű politikának, a mit mint kinevezett főrendi­házi tag az egyházpolitikai törvények megszavazásakor ismételve tanusított. Béldi gróf kormányzása alatt úgy az erdélyi részek első megyéje, mint Kolozsvár városa is új föllendülésnek örvend s nagyszabású középítkezések: katonai laktanyák, vízvezeték és csatornázás, egyetemi és más közművelődési építkezések foganatosíttattak. Figyelme kiterjed a vármegye és város összes művelődési és közgazdasági szükségleteire; nagy része van a kolozsvári mentő-egyesület felállitásában; s mint a kolozsvári szinház ideiglenes intendánsától, tőle várják a szinház ügyének végleges rendezését is. Béldi gróf kitünő gazda; gazdálkodása a Mezőségen a legjobb hírnek örvend s mint az erdélyi római katholikus status igazgató tanácsának tagja, e testület nagy uradalmai kezelésében bő gazdasági tapasztalatait a közügynek hasznára is sikerrel érvényesíti.
Béldi Ákos gróf jelenleg 49 éves, de dús fekete haja s fiatalos megjelenése nem mutatja annyinak. Felesége Bethlen Emma grófnő, Bethlen Gábor gróf húga, a kit a gyönyörű kerlési kastélyból vezetett oltárhoz, egyike Erdély első szépségeinek. A boldog házasságból egy fiú és négy leány gyermek származott.
Béldi gróf mint Kolozsmegye főispánja vezeti az erdélyi megyék hódoló küldöttségeit a király szine elé, s talán ép akkor mondja el üdvözlő beszédét, midőn e sorok a közönség kezeibe jutnak. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page